TU Eindhoven zet de fietser in het zonnetje

Publicatiedatum: 18-3-2019

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is onlangs gecertificeerd als fietsvriendelijk bedrijf, en ontving een gouden certificaat van de Fietsersbond. Naar aanleiding van deze prestatie interviewde de Fietsersbond Simone Vonken, beleidsmedewerker bij de Dienst Interne Zaken bij de TU/e. De belangrijkste maatregelen op een rij.

Een nieuwe fietsenstalling, en meer!

De TU/e wilde aan de slag met duurzaamheid en bereikbaarheid van de campus. Naast de opening van het nieuwe, meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld, gingen zij aan de slag met fietsstimulering. 

Om zowel meer personeel als studenten op de fiets te krijgen, besloot de TU/e de fietsenstallingen uit te breiden en te vernieuwen. Ook het nieuwe, duurzame Atlas gebouw houdt rekening met fietsers: je kunt er een snelle douche nemen en je natte kleding laten drogen. Voor een opknapbeurt van je fiets, kun je terecht bij de fietsreparatiepalen. Zelf niet zo handig? Een fietsenmaker op de campus helpt je op weg.

De vernieuwde fietsenstallingen moeten natuurlijk wel worden gebruikt. Medewerkers krijgen daarom de mogelijkheid om elke drie jaar een nieuwe fiets aan te schaffen, met het fietsenplan. De universiteit houdt ook rekening met medewerkers die wat verder weg wonen, door de elektrische fiets ook in het fietsenplan op te nemen.

Actieve benadering

Hoe stel je al die medewerkers en studenten nu op de hoogte van al het nieuws dat de universiteit te bieden heeft? De TU/e zet de communicatie breed in: naast het organiseren van een stadsmobiliteitsmarkt, waarbij iedereen vervoersmiddelen kon uitproberen, worden speciale e-bike testdagen gehouden. Een nieuwsbrief en het intranet brengen de studenten en medewerkers op de hoogte van het fietsenplan en de fietsfaciliteiten.

Resultaat

Met deze inzet mag het resultaat er dan ook zijn. Uit de interne mobiliteitsenquĂȘte blijkt dat ruim 3.200 medewerkers met de fiets komen. Dat is ongeveer de helft! Van alle studenten laat 95% de auto staan. Hiervan neemt de meerderheid de fiets als vervoermiddel.

TU/e zet de stap, jij ook?

Vaak hebben organisaties doelstellingen op het gebied van vitaliteit, aantrekkelijk werkgeverschap, bereikbaarheid en duurzaamheid. Vanwege vooral de laatste twee ging TU/e met fietsstimulering aan de slag en de acties brachten hen het certificaat voor fietsvriendelijk bedrijf.

Voor de TU/e is dit een zichtbare waardering voor hun inzet Ă©n een stimulans om door te gaan. Niet alleen voor henzelf, ze hopen ook een ambassadeursrol te kunnen vervullen en andere organisaties in de omgeving te inspireren om zelf aan de slag te gaan met de maatschappelijke opgave van duurzame mobiliteit.

Ook op zoek naar een duurzame mobiliteitsoplossing? Lees dan eens het stappenplan voor fietsstimulering!


Informatie
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.