publicatiedatum: 6-2-2019

Nieuwe fietstellers in Eindhoven leveren schat aan informatie op

Een mooie aanwinst voor Eindhoven: zes nieuwe fietstellers die niet alleen opvallen, maar ook heel betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Op vrijdag 11 januari 2019 zijn de fietstellers op zes locaties in Eindhoven in gebruik genomen.

De nieuwe fietstellers in Eindhoven zijn multifunctioneel en leveren een schat aan informatie op.

De fietstellers van de nieuwe generatie geven dankzij glasvezeltechniek een heel betrouwbaar en nauwkeurig inzicht in fietsstromen in Eindhoven. Ze laten zien hoeveel fietsers er op verschillende tijdstippen passeren. De combinatie met andere data via apps op telefoons, zoals Mijn 040routes, geeft ook inzicht in routes die fietsers rijden. 

De nieuwe fietstellers meten daarnaast snelheden en maken onderscheid tussen verschillende soorten fietsen (normale fietsen, kinderfietsen, bakfietsen, elektrische fietsen, brom/snorfietsen). Bovendien worden de data gekoppeld aan gegevens van het weerstation van Eindhoven Airport. Dit maakt analyses mogelijk van de invloed van het weer op het fietsgebruik. 

Fietsroutes verbeteren

Waarvoor wordt al deze informatie gebruikt? "Om fietsroutes te optimaliseren en bijvoorbeeld verkeerslichten verkeersvriendelijker af te stellen", legt wethouder Monique List (Mobiliteit) uit. "Met verschillende maatregelen stimuleren we het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Daarnaast is fietsen ook nog eens goed voor je conditie!”

Berichtjes voor fietsers

Een leuke extra van deze tellers zijn de displays waarop boodschappen - in verschillende talen - getoond kunnen worden. Bijvoorbeeld over evenementen of wegwerkzaamheden. Maar ook fietsverlichtingsacties of andere verkeersveiligheidscampagnes kunnen voorbij komen op de fietstellers.

De data van de tellers zijn volledig anoniem. Ze worden als open gegevens gratis beschikbaar gesteld op het platform data.eindhoven.nl. De informatie kan op afstand, nagenoeg realtime, worden ingevoerd.

Fietstellers op zes locaties 

De zes nieuwe fietstellers staan bij de Kruisstraattunnel, op de Slowlane langs het Beatrixkanaal, de Oirschotsedijk bij de Internationale School, de Wolvendijk, de Bayeuxlaan en de Noord-Brabantlaan bij de Hovenring. Ook komt er binnenkort een teller op het terrein van de TU Eindhoven. 

De oude teller op de Nachtegaallaan wordt omgebouwd naar het nieuwe model. Op termijn wordt het aantal uitgebreid naar twaalf tot veertien tellers. De realisatie van de fietstellers wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Smart Mobility

Van 2 tot en met 6 juni 2019 is Brainport Eindhoven de locatie voor het ITS Europe Congres 2019. Tijdens dit congres komen zo’n 2.500 bezoekers kijken naar de nieuwste mogelijkheden op het gebied van Smart Mobility (slimme mobiliteit) in Nederland. De deelnemers kunnen mee op een fietstocht door de stad, waarbij de fietstellers en andere slimme toepassingen aan bod komen.

Contact:

Bas Braakman (040 238 6002)


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.