Hoogtepunten van 2022

Na twee relatief rustige jaren werd 2022 geukkig weer een druk jaar waarin we voor veel acties de marketing en communicatie verzorgden en een hoop mooie activiteiten organiseerden. Zo werd het eerste deel van de snelfietsroute F58 feestelijk geopend en ontwikkelden we campagnes rondom Fiets naar je Werk Dag en de werkgeverscampagne AAN in het donker. In Zuidoost-Brabant zijn we een intensieve samenwerking aangegaan met Brainport Bereikbaar. Deze organisatie ontwikkelt in opdracht van de 21 gemeenten mobiliteitsoplossingen voor de steeds drukker wordende regio. Een grootschalige e-bike probeeractie is in september gestart en loopt tot 31 december 2023. Wij verzorgen ook hier alle communicatie voor inwoners, werkgevers en deelnemende fietsenwinkels.

Het afgelopen jaar brachten we wederom de nodige fiets- en lifestyle-inspiratie naar de Brabander in de vorm van winacties, (drone-)video’s en artikelen in nieuws en op onze social mediakanalen. Deze kanalen veranderden overigens van naam. Ons Brabant Fietst is zichtbaar voor onze zakelijke relaties en werkgevers. Onder de naam @sjeesmee en op de website sjees.nl zijn we er voornamelijk voor de consument. In dit jaaroverzicht wordt het verder verduidelijkt.

Met video en foto's blikken we terug op de hoogtepunten van 2022. Tot slot en met veel enthousiasme kijken we alvast naar 2023. Een jaar waarin we ons nog meer gaan richten op de forens en de werkgevers. Maar ook de gewone fietser vergeten we zeker niet! Want uiteindelijk is dat waar we voor staan: steeds meer Brabanders op de fiets.

1. Campagne F261

Meer aandacht voor de snelfietsroute

De snelfietsroute F261 Tilburg-Loon op Zand-Waalwijk is het afgelopen jaar op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. In opdracht van de gemeenten en provincie zijn we gestart met de ontwikkeling van een fietsstimuleringscampagne, met als doel bekendheid voor de F261 te genereren en een toename van (alledaags) fietsgebruik op de route te realiseren. We bezochten bedrijventerreinen, startten een online en gerichte campagne voor inwoners rondom deze route en stimuleerden hen tot deelname aan een e-bike probeeractie. 

Bekijk hier de factsheet voor de resultaten

Naast de uitgebreide campagne hebben we de betrokken gemeenten voorzien van een content toolkit met een interactieve en inspirationele teksten en beeldmateriaal dat het gehele jaar te gebruiken is. Op deze manier blijft deze snelfietsroute continu onder de aandacht van inwoners en bedrijven.

2. Opening F58

De snelfietsroute tussen Tilburg en Rijen is op 30 juni officieel in gebruik genomen. De slogan van deze snelfietsroute is Lekker DoorRijen en dat werd dan ook het thema tijdens de feestelijke opening.

Tijdens de opening trokken een fietsorkest en een bonte stoet fietsers vanuit Rijen naar Tilburg. Onder hen gedeputeerde mobiliteit Suzanne Otters - Bruijnen en de wethouders uit beide gemeenten. Eenmaal aangekomen bij de GroeiTuin013 werden lekkere hapjes getrakteerd en volgde de openingshandeling onder het toeziend oog van de pers, betrokkenen bij de aanleg en overige geinteresseerden.

Een mooie opening van het eerste deel van deze mooie snelfietsroute. Het tweede deel van de route, tussen Tilburg en Breda, is gereed in 2025.

 

3. Brainport Bereikbaar

De snelstgroeiende regio van onze provincie slibt langzaam dicht. Als er geen veranderingen in de mobiliteit plaatsvinden, dan raakt het wegennetwerk overbelast. Een van de slimste oplossingen is misschien wel de fiets. En dus is een samenwerking tussen Brainport Bereikbaar en Ons Brabant Fietst een logische stap! Deze samenwerking werd afgetrapt met een Pitstop op de Campus tijdens Fiets naar je Werk Dag. 

We ontwikkelden beeld en tekst voor een grootschalige e-bike probeeractie en organiseerden pitstops rondom Fiets naar je Werk Dag. Dit alles geheel op maat, herkenbaar en...deels in het Engels. Want de Brainportregio wordt mede gekenmerkt door de vele expats die er wonen en werken. Om hen te bereiken werd daarom de communicatie vertaald. Ook de website waar we de teksten voor hebben geschreven is (inter)nationaal te bezoeken.

In 2023 gaan we door met de marketingcommunicatie voor fietsstimulering in de Brainportregio en zetten we in op meer forenzen op de fiets.

 

4. Sjees Pitstop

De Sjees Pitstop is een fietsstimuleringsactiviteit waarbij fietsen van medewerkers worden gecheckt op onderhoud en veiligheid door een mobiele fietsenmaker. In 2022 was dit een populaire activiteit die door meerdere organisaties werd ingezet om bij medewerkers aandacht voor de fiets te vragen én te geven. Ook waren er speciale pitstops rondom Fiets naar je Werk Dag.

Ons team was zichtbaar bij onder andere GXO, Stichting Thuis, Amphia Ziekenhuis Breda, JVD Groep en bij bedrijventerreinen in Waalwijk en Tilburg.

 

Sjees Pitstop

5. Nieuwe Gangmakers

Met de Gangmakers campagne stimuleren we samen met onze partner BMN werkgevers om aan de gang te gaan met fietsstimulering in hun organisatie. Dit jaar sloten twee Gangmakers zich bij ons aan: Bolsius en de provincie Noord-Brabant. Verstandig, al zeggen we het zelf, want fietsende medewerkers leveren veel op: minder ziekteverzuim, CO2-reductie, kostenbesparing, vitale medewerkers en een betere bereikbaarheid. In 2023 gaan tientallen Gangmakers zich aansluiten en daar zijn we trots op!

 

Bekijk de kickoff van 12 maanden fietsstimulering bij Gangmaker Bolsius:

6. Ons Brabant Fietst & campagnes - AAN in het donker en Fiets naar je Werk Dag

Twee grote campagnes werden dit jaar door Ons Brabant Fietst voorzien van communicatie en vormgeving.
Voor Fiets naar je Werk Dag maakten we toolkits en voor de werkgeversactie AAN in het donker schreven we content voor diverse kanalen en verzorgde we de vormgeving van de banners en andere uitingen. Daarnaast schreven we inspirerende teksten voor social media die door onze partners en werkgevers gedeeld kon worden. 

 

AAn in het donker

 

 

7. Sjees je Shirt- La Vuelta Holanda

In 2020 begonnen we naar aanleiding van de komst van wielerronde La Vuelta met de actie Sjees je Shirt.
Deze ontwerpwedstrijd riep Brabantse schooljeugd op om hét Brabantse wielershirt te ontwerpen. Tegelijkertijd vroegen we hen naar het beste idee om meer kinderen op de fiets te krijgen. Beide projecten zijn uitgevoerd. De opbrengst van de verkoop ging naar het project van More2Win  'meer kinderen op de fiets' en heeft de effecten inzichtelijk gemaakt in een impactrapportage. Deze is hier te vinden

Hoogtepunten voor ons waren de feestelijke kick off van het activatieprogamma La Vuelta Holanda. Precies 100 dagen vóór de start van deze wielerronde werd in Breda de unieke rode trui onthuld en van Breda, via 's Hertogenbosch naar Utrecht gebracht. Meer dan honderd kinderen reden een stuk mee in onze befaamde rode Sjees shirts wat een fantastisch beeld gaf. Daarnaast werd op dat moment ook de verkoop van de shirts bij de Decathlons in Brabant gestart. Het startsein werd gegeven door Mike Nieuwkoop die aan de basis stond van het ontwerp van Sjees je shirt. 

8. Online best of Sjees magazine

Dit jaar maakten we een best of versie van ons eigen magazine. Op basis van aanwezige data selecteerden we de meest gelezen stukken, actualiseerden we de inhoud en kregen lezers artikelen over fietsen en lifestyle in hun digitale brievenbus. Voor de medewerkers van ASML en de inwoners van de Brainportregio personaliseerden we dit magazine.

Voor 2023 staan maar liefst 4 magazines op de planning waarvan 1 printversie en 3 online versies. 1 digitale versie gaan we speciaal ontwikkelen voor de zakelijke markt, echter wel op z'n Ons Brabant Fietst: lekker leesbaar maar bovengemiddeld interessant voor werkgevers en de forens.

 

Sjees Magazine best off

 

 

9. Bezochte webpagina's en socials

Best bezochte webpagina's Sjees.nl

1. Snelfietsroutes
2. Homepage
3. F58
4. F261

Best bezochte webpagina's Sjeesgangmakers.nl

1. Homepage
2. Nieuws
3. Sjees Pakketten
4. Sjees Magazine

10. Ons Brabant Fietst in de pers

publicaties OBF

4 jaar Ons Brabant Fietst

De afgelopen vier jaar hebben we met Ons Brabant Fietst onze schouders onder heel wat projecten gezet. Zo werd in 2018 de Sjees campagne van Ons Brabant Fietst geboren inclusief het aanbod van Sjees Pitstops en Sjees e-bike probeeracties. Daarnaast zijn de Sjees Gangmakerspakketten uitgerold en hebben werkgevers, regio's en gemeenten zich hieraan verbonden. De focus is steeds meer komen te liggen op de forens waarbij dit de komende jaren nog steviger wordt weggezet.
 
 
factsheet fietsen 2019-2022

 

Doorkijkje naar 2023

Samen met de provincie Noord-Brabant, regio's, gemeenten, fietsaanbieders en partners zoals het Brabant Mobiliteitsnetwerk werken we aan het gemeenschappelijke doel: meer Brabanders (vaker) op de fiets.
In 2023 gaan we grote stappen maken. Er komt een grootschalige en langlopende campagne gericht op de werkgever en de forenzen. Daarnaast stappen we over naar een mediabank waar onze Gangmakers uiteenlopende beelden en teksten kunnen gebruiken. Van blogs over fiscale regelingen tot inspiratie over fietsplannen. En van fietsroutes tot tips over veilig fietsen. Deze content is toegangkelijk voor de aangesloten Gangmakers die vanaf 2023 kunnen kiezen uit drie manieren om zich aan te sluiten.

Organisaties kunnen beginnen als Nieuwsgierige Gangmaker of intensiever aan de slag gaan met fietsstimulering: dan worden zij de Daadkrachtige Gangmakers. Voor werkgevers die nog verder willen gaan en een rol als ambassadeur aandurven is er een maatwerkpakket. Onze inspanningen in 2022 hebben geleid tot tientallen werkgevers die zich aansluiten in 2023. Dat, in combinatie met vele pitstops, vier magazines, een summerschool, campagnes rondom snelfietsroutes en in de verschillende regio's, maken het een bijzonder jaar waar het team van Ons Brabant Fietst met veel plezier naar uitkijkt.

Meer informatie

Bekijk ook onze uitgebreide factsheets van 2021 en 2020.

Wil je als regio, gemeente, werkgever of fietsaanbieder ook samen met ons de fiets op de kaart zetten in Brabant? Neem dan contact met ons op. 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.