Benut dit moment om in te zetten op de fiets

Er is geen beter moment dan nu om te starten met fietsstimulering. Het mooie weer komt eraan, benzineprijzen zijn sky high en ook voor klimaat en gezondheid is er een positief effect. Wil jij aan de gang om je medewerkers meer op de fiets te krijgen, dan is het handig om te bepalen welke middelen je het beste kan inzetten om fietsen succesvol te stimuleren. Ons Brabant Fietst (OBF) en Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) bespraken in een inspiratiesessie wat je morgen (je leest het goed) al kunt doen.

Brabant Mobiliteitsnetwerk- BMN werkt met het gedragsverandering-model van Balm. Dit model bestaat uit drie fases

Fase 1. Ontdooien

Fase 2. Veranderen

Fase 3. Bevriezen

Daarbinnen zijn zes onderdelen waarbinnen wij onze tips en adviezen delen:
Openstaan, weten, willen, kunnen, doen en volhouden

Per onderdeel lees je wat je als werkgever nu kunt doen en wat je later kan doen, maar waar je nu al wel een begin mee kan maken.
Of bekijk en luister naar onze online inspiratiesessie.

 

 

willen doen kunnen


Openstaan & weten

Wat kun je nu doen?

Ben je als organisatie zover dat je alle faciliteiten op orde hebt dan kun je jouw medewerkers kennis laten maken met de mogelijkheden en met jouw visie op fietsen naar het werk. Doe dat bijvoorbeeld met een Sjees Roadshow - onderdeel van de Gangmakers campagne . Hiermee trek je de aandacht tijdens de lunchpauze of een personeelsdag. Een medewerker van het Sjees-campagneteam geeft tips over fietsen naar het werk. Mogelijk in combinatie met probeer-e-bikes, voedingsadvies of acties op maat. Of vraag het Gangmakers werkgevers-contentpakket aan. Je krijgt het jaarrond content die je met je werknemers kunt delen. Deze acties zijn morgen met één muisklik in gang gezet. Zo deel je kennis en maak je mensen nieuwsgierig. Je kunt twee keer per jaar instappen. 1 mei is de eerstvolgende datum!

Wat kan je later doen maar nu al mee beginnen

Voor de langere termijn kun je nu ook al voorbereidingen treffen. Denk dan aan maatwerk per werknemer. Je kunt een document samenstellen met gepersonaliseerde fietsroutes en opties, of het aanbieden van een fietscoach en een traject daaromheen opstarten. En deel je kennis! Medewerkers zijn vaak niet op de hoogte van het feit dat hun werkgevers fietsen belangrijk vinden en iets willen betekenen in dit alternatief voor woon-werkverkeer.

Willen & kunnen

Wat kun je nu doen?
Heb je medewerkers die nieuwsgierig zijn? Pak meteen die kans! Leen hen bijvoorbeeld voor één week een e-bikeHandig is ook de keuzehulp voor een elektrische fiets, te vinden op de website van de fietsersbond. Wijs je medewerkers op dit handige document, zodat zij vanuit hun nieuwsgierigheid beter weten wat ze willen en kunnen. Je kunt nu trouwens ook al iets ludieks doen. Nodig OBF uit voor een Sjees Gangmakers Pitstop. Gedurende die dag checkt een fietsenmaker de fietsen die er al zijn en maken zij indien nodig een mooi document met verbeterpunten voor jouw fiets-ambassadeurs. Want die medewerkers zijn enorm belangrijk in je aanpak! Allemaal voorbeelden waar je nu al mee kunt beginnen. 

Wat  kan je later doen maar nu al mee beginnen?

Focus je op communicatie, aanschafregelingen, verzekeringen en fiscale regelingen. We merken dat over de fiscale regelingen veel vragen komen. Klik hier voor onze minigids Fiscale Mogelijkheden.

Doen & volhouden

Voor nu en later
Maak het leuk en aantrekkelijk! Zo houden mensen het vol. Denk aan beloningen voor fietsers, goede faciliteiten (fietsenstalling, douches, etc), het aanbieden van een fietsstimuleringsapp en kilometervergoeding. Populair gezegd: bekijk de customer journey van de je fietsende medewerker en rijd daarin mee. Kijk goed wat je nu kunt doen en waar je al mee kunt beginnen – voor later.

Waar sta je? Krijg inzicht

Wil je weten waar je precies staat? Speciaal daarvoor heeft BMN een aantal tools ontwikkeld. Zo is er de mobiliteitsindex, een medewerkers-enquête of een postcodescan. BMN staat je bij vanaf deze eerste aanzet tot aan het ontwikkelen van een beleidsdocument. Je kunt ook gewoon een uurtje met ons sparren of een gratis adviesgesprek aanvragen.

Je kunt dus veel morgen al doen. Bepaal van tevoren, of tijdens die eerste stappen, wat je wil bereiken met fietstimulering. We omschreven al eerder 5 veel voorkomende organisatiedoelen voor fietsstimulering. Laat je inspireren!

Is jouw interesse gewekt? 1 mei begint de mei-maand-Fietsmaand. Bovendien komen de betere temperaturen eraan. Een perfect moment om te starten. Zet nu die eerste stap van ons stappenplan. Sjees mee naar een gezonde en groene toekomst!

 

OVER BMN
Het Brabant Mobiliteitsnetwerk is er om werkgevers te helpen met mobiliteitsvraagstukken. Ze inspireren, adviseren en leggen verbindingen. BMN staat je bij om meer werknemers op de fiets te krijgen! Ons Brabant Fietst is een van de partners in deze uitdaging. Wij bieden de praktische tools waardoor het voor werkgevers makkelijk wordt. Heb je behoefte aan een advies op maat? Neem dan contact op met Jolanda Smit, fietsregisseur van het Brabant Mobiliteitsnetwerk.

 

 

 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.