publicatiedatum: 18-10-2018

Wist je dat? Weetjes over fietsen naar het werk

Kennisgebrek hindert fietsen naar het werk, en dat is zonde

Wist je dat... Een fietser gemiddeld 18% minder ziek is dan een niet-fietser?

Wist je dat... je buurman op vakantie is in Cuba? Zekers, want iedere dag staat er een foto op Instagram. En wist je dat een Duitse man werd achtervolgd door een baby-eekhoorn? Tuurlijk, want dat melde Nu.nl. En dat Trump denkt dat er minder doden vallen wanneer auto's meer mogen uitstoten? Ja, en daarover heb je je mening al gevormd.

In onze informatiemaatschappij willen we van alles weten, gaan we zelf op zoek naar informatie en komt informatie snel beschikbaar via sociale media. We willen zoveel mogelijk weten om bij te blijven, niet buitengesloten te worden en een mening te hebben. 

Maar over fietsstimulering weten we heel veel nog niet. En dat is zonde! Want deze onwetendheid zorgt ervoor dat we veel kansen laten liggen. Zo is een fietser gemiddeld 18% minder ziek dan een niet-fietser. En kun je als werkgever op de plek van één auto tien fietsen kwijt. Daarom hier een paar wist-je-datjes over fietsen naar het werk.

Wist je dat...
...Je bij je werkgever voordelig een e-bike kunt kopen via het fietsenplan? Er een dienstfiets klaar staat voor korte zakelijke ritten?

Nee, dat weten heel veel mensen niet. Uit onderzoek onder 2.000 forenzen in Brabant blijkt dat 60% van de forenzen niet weet welke regelingen zijn werkgever aanbiedt. Het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn) werkt met zo'n 130 werkgevers aan de bereikbaarheid in Brabant. Bij iedere werkgever waar het bmn aan medewerkers vraagt welke regelingen en voorzieningen die werkgever heeft, blijkt alom onbekendheid met die regelingen.

Waarom weten werknemers dit niet? Waarom verdiepen wij ons niet in die fiets? Is het te gewoon dat we er niet aan denken?

Wist je dat...
Een derde van de werknemers in Brabant vaker naar het werk wil fietsen en bijna een kwart denkt dit ook te kunnen? En dat van de medewerkers die binnen 15 kilometer van hun werk wonen, 28% elke dag met de auto naar het werk reist? En 20% afwisselend voor auto en fiets kiest?

Bij veel bedrijven is dit zo, zonder dat de werkgever er zich van bewust is. Die werkgever heeft dan ook vaak geen zicht op hoeveel winst er te behalen is met een slimmer mobiliteitsbeleid. Is mobiliteit nog een te exotisch begrip voor de werkgever om zich in te verdiepen?

Wist je dat...
Een fiets van de zaak nog steeds kan? Een werkgever ook aan fietsers 19 cent per kilometer onbelast kan vergoeden? Je belastingvrij een renteloze lening voor een fiets mag verschaffen?

Er zijn marktpartijen die gespecialiseerd zijn in e-bike probeerweken, campagnes en poolfietsen. Je hoeft dit wiel dus echt niet opnieuw uit te vinden! Helaas is dit vaak ook niet bekend, waardoor de werkgever de eerste stappen op het gebied van fietsstimulering niet zet. Hoe krijgen we deze kennis aan de man, als werkgevers en werknemers er lang niet altijd naar op zoek zijn?

Laat geen kansen liggen
We verdiepen ons over het algemeen niet in hoe onze werkgever omgaat met een basis in ons Nederlandse leven: fietsen. En een gemiddelde werkgever verdiept zich op zijn beurt nog niet in het reisgedrag van zijn medewerkers en hoe hij de mobiliteit in zijn bedrijf zo slim en efficiënt mogelijk inzet. En dat is zonde! Want deze onwetendheid zorgt ervoor dat we veel kansen laten liggen. 

Fietsstimulering is niet ingewikkeld! Het is een kwestie van doen, en je een beetje laten helpen. Maak eens kennis op Onsbrabantfietst.nl/werkgeversplatform.

Deze tekst verscheen eerder als column onder de titel 'De tegenligger, kennis is macht' in Sjees Hartje Brabant' magazine. Geïnteresseerd in deze uitgave van Sjees? Mail even naar jolanda@brabantmobiliteitsnetwerk.nl.


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.