publicatiedatum: 22-3-2022

Voordelen van fietsen naar het werk: van geld tot gezondheid

Stimuleer je het fietsgebruik onder je medewerkers, dan levert je dat veel voordelen op!
Zo zijn er voordelen te behalen op het gebied van kosten, parkeerruimte, vitaliteit, gezondheid, duurzaamheid en goed werkgeverschap. Een korte toelichting.

 1. Kostenbesparing
  Fietsende medewerkers zorgen voor een aanzienlijke kostenbesparing, met name op autokosten en parkeervoorzieningen.Is ook nog sprake van benzinekosten en kilometervergoeding? Dan kan fietsgebruik écht grote besparingen opleveren.

 2. Duurzaamheid
  Fietsstimulering past in een duurzaam beleid en maatschappelijk verantwoorde ondernemen; minder autokilometers betekent immers minder CO2-uitstoot. Een medewerker die twee keer in de week 7,5 kilometer fietst in plaats van de auto pakt, bespaart 200 kilo CO2-uitstoot per jaar.

 3. Verhoging arbeidsproductiviteit:
  De arbeidsproductiviteit van de medewerkers die op de fiets komen, is enkele procenten hoger dan van diegene die dat niet doen. Dat levert je als werkgever aanmerkelijke voordelen op, een stijging van 1% van de arbeidsproductiviteit leidt tot een voordeel van gemiddeld €750 per werknemer per jaar (Bron: TNO).

 4. Minder parkeerruimte nodig:
  Meer medewerkers die met de fiets komen, leveren meer parkeerruimte op, bijvoorbeeld voor uw klanten. Tien fietsen nemen evenveel plek in als één auto. Met meer fietsers kan de bedrijfsruimte dus efficiënter worden benut. De gemiddelde kosten van een parkeerplaats zijn € 1.000 per jaar. Een stallingsplek voor 1 fietst kost: gemiddeld € 164 per plaats per jaar (dit kan uiteenlopen van € 24 tot € 318). Bron: Benchmark Mobiliteit en CROW.

 5. Vitalere en gezondere medewerkers:
  Meer fietsers resulteert in meer tevreden en fitte werknemers. Tevreden werknemers zijn goed voor de kwaliteit van uw producten en diensten. Fittere werknemers zijn productiever. Studies tonen aan dat het ziekteverzuim onder fietsende werknemers lager is dan onder hun autorijdende collega’s. Het ziekteverzuim neemt af met 1,3 dagen per jaar. (Bron: TNO, Fietsen is groen, gezond en voordelig). Werknemers die dagelijks op de fiets naar het werk gaan hebben 10 tot 15% minder arbeidsverzuim dan medewerkers die dagelijks met de auto gaan. (Bron: TNO)

 6. Minder reistijd:
  Door de file te mijden zijn fietsende medewerkers minder vaak te laat op het werk, en kunnen zij zonder stress aan de slag. Dat geldt andersom ook. Mensen komen door files aan de late kant bij de opvang of missen een sportafspraak. Dit zorgt ervoor dat mensen minder goed tot rust komen.

 7. Goed werkgeverschap: Werkgevers die het slimme en duurzame reisgedrag van hun fietsende werknemers faciliteren en belonen, stralen goed werkgeverschap uit.

  Ben je overtuigd van de voordelen en wil je nu ook doorpakken? Spring bij ons achterop en vraag een adviesgesprek aan

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.