publicatiedatum: 20-11-2017

Update snelfietsroute Waalwijk - Tilburg (F261)

Start aanleg routedeel gemeente Loon op Zand

De bijna 19 kilometer lange route is een veilige, snelle en directe verbinding voor woon-werkverkeer.

Van Tilburg NS-station naar Waalwijk bedrijventerrein
Afstand: 18,6 km
Berichtupdate: 29 oktober 2018

In de gemeente Loon op Zand ging in de week van 29 oktober 2018 de eerste schop in de grond voor de aanleg van de F261, de snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. De fietsverbinding langs de N261 wordt een prettige route met brede fietspaden en zoveel mogelijk voorrang voor fietsers.

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot regionaal bedrijventerrein Haven in Waalwijk. De bijna 19 kilometer lange route is van rood asfalt en breed. Het is een veilige, snelle en directe verbinding voor onder andere woon-werkverkeer. Fietsers komen er zo min mogelijk obstakels en verkeerslichten tegen. Daarmee biedt de route een snel en gezond alternatief voor de auto. 

De gemeenten Tilburg, Waalwijk en Loon op Zand realiseren de snelfietsroute in samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Het gehele traject  is naar verwachting eind 2020 klaar. De route sluit aan op toeristische fietsroutes.

Eerste stap: verlegde Horst
De eerste stap is een breed fietspad langs de N261 en de Horst, tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel. Hiervoor wordt de bestaande Horst tussen de Eftelingsestraat en de Europalaan 140 meter verlegd richting de N261. Vervolgens wordt aan de kant van de N261 een breed fietspad gemaakt, dat doorloopt tot aan de Duinlaan. Begin 2019 wordt hiervoor een fietstunnel onder de Europalaan aangelegd. Het nieuwe fietspad sluit rechtstreeks aan op de toekomstige fietstunnel.

Bomen worden gekapt én gecompenseerd
De werkzaamheden starten met de kap van bomen. Die natuur wordt elders gecompenseerd door zowel de Efteling als gemeente Loon op Zand. De bomen die worden gekapt, zijn vooraf gecheckt door een ecoloog op de aanwezigheid van kwetsbare diersoorten. Na de bomenkap volgt de aanleg van kabels en leidingen in de grond. Tijdens de werkzaamheden blijft de bestaande Horst ongehinderd open voor al het verkeer. Als alles goed gaat, gaat de nieuwe Horst op 1 mei 2019 open.

Rest van het tracé gemeente Loon op Zand
De fietstunnel onder de Europalaan is voor de zomer klaar. Vanaf het voorjaar wordt het fietspad ten noorden van de Duinlaan verbreed en voorzien van nieuw asfalt. Dan komt er ook een rotonde bij kruispunt de Molen. In het najaar van 2019 wordt het deel ten zuiden van de Eftelingsestraat aangepakt. Hier wordt het huidige westelijke fietspad langs de Horst en de Heideweg verbreed.

Groenplan
Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan.

Onderzoek en innovaties: onderdeel Europees project CHIPS
De gemeenten willen de snelfietsroute zo goed mogelijk aanleggen. Daarom is aangehaakt bij het Europese project CHIPS. Samen met hogeschool NHTV worden innovaties eerst in ‘virtual reality’ getest en vervolgens ook op straat. De demonstratieroute F261 Tilburg – Waalwijk waar de proef wordt gehouden, is 18 km lang.

Zo test gemeente Tilburg op het Living Lab bij de Alleenhouderstraat-Reitsehoevenstraat de kleur asfalt en belijning van het fietspad. En werkt de regio aan een logisch en herkenbaar plan voor de bebording (wayfinding) van de route, zodat fietsers straks als het ware zonder na te hoeven denken snel en veilig de route kunnen volgen. Speciaal voor snelfietsroutes zijn twee concepten van wayfinding ontwikkeld. 


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.