publicatiedatum: 9-11-2022

Snelfietsroute F261 gekoppeld aan recreatief fietsknooppuntennetwerk.

Mogelijkheden fietsforens én recreatieve fietser uitgebreid

Sinds deze week is de snelfietsroute Tilburg - Loon op Zand - Waalwijk (de F261) gekoppeld aan het recreatief fietsknooppuntennetwerk van Noord-Brabant. Bebording rondom de route is aangepast en er zijn nieuwe routepanelen geplaatst waarop de fietser duidelijk kan zien welke opties hij heeft. Voor zover bekend heeft Brabant daarmee een primeur te pakken. De uitvoering lag in handen van VisitBrabant Routebureau en Ons Brabant Fietst in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg, Loon op Zand en Waalwijk. 

 

In 2021 werd de F261 geopend. Deze snelfietsroute is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en weinig hinder van ander verkeer. Het fietspad is te herkennen aan de groene lijn die over bijna de hele route loopt. De snelfietsroute zorgt voor een betere verbinding tussen de woon- en werkgebieden. Dankzij de koppeling wordt de fietsforens nu geattendeerd op alternatieve routes die afwisseling kunnen brengen in de  dagelijkse fietsrit. Aan de andere kant maken recreatieve fietsers kennis met de snelfietsroutes. Hierdoor worden ze verleid om in hun vrije tijd naar het werk te fietsen.  In het voorjaar is er in de omliggende gemeenten extra aandacht voor de routes om deze bekend te maken onder potentiële gebruikers. 

  

Het beste van twee werelden

Gedeputeerden Suzanne Otters-Bruijnen (Mobiliteit) en Stijn Smeulders (Vrije tijd) zijn beiden zeer te spreken over deze nieuwe ‘fietsimpuls’. Gedeputeerde Otters-Bruijnen laat weten. 

Er komen hier twee werelden letterlijk samen: die van plezier en nut. Op de fiets naar het werk is een belangrijk onderdeel van anders reizen dat de bereikbaarheid in Brabant moet verbeteren”, zegt gedeputeerde Otters-Bruijnen. “Deze oplossing wordt nu op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht. Zo bieden we inwoners een fietservaring waarna zij misschien vaker de fiets als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer gebruiken. Het is nog gezond ook, of je nou naar je werk fietst of voor je plezier.” 

 

Gedeputeerde Smeulders sluit zich hierbij aan. “Het Brabantse fietsroutenetwerk staat bekend om de goede kwaliteit. Velen genieten in hun vrije tijd van de fietspaden en de uiteenlopende routes. Ik zie deze integratie als een volgende en logische stap. Als je in je vrije tijd plezier beleeft aan fietsen, dan is het dankzij de snelfietsroute een goede optie om ook naar het werk te fietsen en te genieten van de verschillende routes. En voor de fietsforenzen komt dankzij deze koppeling het recreatief fietsen weer een stap dichterbij. Uiteindelijk werken we zo aan een gezond, duurzaam en fietsend Brabant. Een Brabant met een aantrekkelijk leef-, woon- en verblijfsklimaat, waar er voor iedereen wat te doen en te beleven is.” 

 

Wegwijzers

Vanuit elke omliggende gemeente wordt dankzij de aanpassingen op de aanwezige routeborden verwezen naar de F261. Naast de nieuwe bewegwijzering op en rondom de F261 is de route ook online en op papieren routekaarten direct zichtbaar. Met de samenvoeging en duidelijke bewegwijzering wordt een fietsrit vergemakkelijkt voor zowel de recreatieve fietser als de fietsforens en wordt daarmee fietsgebruik gestimuleerd. In navolging van de F261 volgt begin 2023 ook de snelfietsroute F58 Tilburg-Rijen. 

 


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.