publicatiedatum: 17-4-2018

Onderzoek: Snelfietspaden binnen 5 jaar terugverdiend

Kosten wegen op tegen baten

In meer verstedelijkte gebieden zullen de voordelen van een snelfietspad een stuk hoger uitvallen.

17 april 2018 - Ondanks grote ambities blijven veel plannen voor snelfietspaden vaak steken in de verkenningsfase. Wegen de kosten wel op tegen de baten? Ja, blijkt uit nieuw onderzoek waarover De Volkskrant vandaag bericht.

Onderzoekers keken naar het fietstraject tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse, een 14,4 kilometer lange route met veel onduidelijke kruisingen en met een paar smalle stukken en onderbrekingen. Ze hebben uitgerekend wat de maatschappelijke kosten en baten zijn van een snelfietspad op deze route.

Meer voordelen in stedelijk gebied
Ernst Bos, onderzoeker bij Wageningen Economic Research: "Aanleg en onderhoud kosten 5,7 miljoen euro, terwijl de totale baten 15,5 miljoen zijn. De investeringskosten verdien je binnen vijf jaar terug." Dit is nog een voorzichtige schatting: "In meer verstedelijkte gebieden zullen de voordelen van een snelfietspad een stuk hoger uitvallen."

Methodiek
De studie is vandaag gepubliceerd in economenblad ESB. In het artikel in De Volkskrant leggen de onderzoekers uit welke methodiek ze hebben gebruikt. Lees het volledige artikel in De Volkskrant van 17 april 2018.


Informatie
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.