Nieuwe kijk op OV maakt fietskilometers makkelijker

Publicatiedatum: 21-11-2018
Gedeelde mobiliteit heeft de toekomst.

De fiets speelt een cruciale rol in de nieuwe OV-visie ‘Gedeelde Mobiliteit’ van provincie Noord-Brabant.

Onze dagelijkse mobiliteitsbehoefte verandert en dus kan het mobiliteitsbeleid niet achterblijven. De provincie Noord-Brabant leverde onlangs dan ook geen 'Visie Openbaar Vervoer' af, maar een 'Visie Gedeelde Mobiliteit'. "Gedeelde mobiliteit heeft de toekomst en biedt meer mogelijkheden om aan te sluiten bij de wens van de reiziger”, redeneert de provincie. 

Eén van de vervoersystemen die kan helpen invulling te geven aan de wensen van de reiziger, is de fiets. De (deel)fiets heeft daarmee een cruciale rol in gedeelde mobiliteit en de provinciale visie daarop.

Tal van vervoercombinaties mogelijk
Om mobiliteit ‘als dienst’ aan te bieden aan de reiziger, moeten verschillende vormen van vervoer bij elkaar komen. Reizigers willen soms hun hele reis afleggen met de fiets, terwijl zij op andere momenten kiezen voor de combinatie van bus of trein, met een (deel)fiets voor het laatste stukje van het station naar de eindbestemming.

Zo zijn tal van combinaties denkbaar. De provincie gaat uit van een begrijpelijk systeem, waarin reizigers die combinaties makkelijk kunnen maken. Daarnaast moet de prijs passend zijn en de reis betrouwbaar.

Hubs voor eenvoudige overstap fiets-OV
Op een mobiliteitsoverstappunt (een ‘hub’) komen verschillende vormen van vervoer samen. Daar kunnen reizigers bijvoorbeeld overstappen van de bus naar de deelfiets. Of juist hun fiets parkeren in een fietskluis en verder reizen een zelfrijdende shuttle. Zo’n combinatiereis wordt daarmee een interessant alternatief voor de solorit in een auto.

Door een nieuwe kijk op het OV-systeem, wordt het maken van meer gezonde fietskilometers dus makkelijker. Ook in het woon-werkverkeer.

Download visie Gedeelde Mobiliteit
Wil je meer weten over de visie van de provincie Noord-Brabant en hoe zij de koppeling tussen fiets en openbaar vervoer ziet? Download hier het document 'Gedeelde Mobiliteit is maatwerk (PDF)'.

 


Informatie
Thema
Fietsen naar je werk
E-bike
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.