Er zijn veel verschillende fietsverzekeringen mogelijk voor je e-bike. Een verkenning is de moeite waard.
De e-bike heeft een hogere aanschafwaarde dan een gemiddelde stadsfiets. De kosten van reparatie en vervanging na diefstal kunnen dus hoog oplopen. Het is daarom verstandig de mogelijkheden voor het verzekeren van je e-bike te verkennen. Een aantal tips om op te letten bij het kiezen van een fietsverzekering voor je e-bike.
Je kunt tegenwoordig een fietsverzekering afsluiten voor ieder type fiets, dus natuurlijk ook de e-bike. Fietsverzekeraars hanteren doorgaans de categorieën: stadsfiets, e-bike, speed pedelec, racefiets, mountainbike, bakfiets en ligfiets.
De dekking en voorwaarden zijn niet voor ieder type fiets hetzelfde. Ook bestaan er relatief grote premieverschillen tussen de verschillende soorten categorieën. Dit heeft te maken met waarde van de fiets en de componenten die een fiets bezit. Denk aan de accu van je e-bike.
De premie van een fietsverzekering is, naast het type fiets, afhankelijk van een aantal andere factoren. Belangrijke factoren die de premie van een fietsverzekering bepalen zijn: je postcode, waarde van je fiets(accessoires) en de dekking die je kiest. Om de exacte premieverschillen te ontdekken kun je een fietsverzekering vergelijken.
Een andere belangrijke factor die invloed heeft op de premie is de doorlooptijd van de verzekering. Je kunt kiezen tussen een doorlopende fietsverzekering en een aflopende fietsverzekering. Bij een aflopende fietsverzekering vergoeden de meeste verzekeringsmaatschappijen in geval van diefstal tot 3 jaar na aankoop 100% van de aanschafwaarde. Enkele fietsverzekeraars vergoeden de aankoopwaarde tot 1 jaar na aanschaf. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van een fietsverzekering.
Voor een speed pedelec is het verplicht om deze minimaal te verzekeren met een WA-verzekering. De speed pedelec is een e-bike die snelheden behaalt tot 45 km/h. Hierdoor wordt deze fiets aangemerkt als bromfiets, waarvoor een WA verzekering verplicht is. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die een e-bike verzekering aanbieden. Om de voorwaarden en premies met elkaar te vergelijken kun je simpelweg e-bike verzekeringen vergelijken.
Om de juiste dekking te kiezen, maak je voor jezelf een afweging voor welke risico’s je je fiets wilt verzekeren. Bedenk hierbij of de premie die je gaat betalen opweegt tegen de eventuele kosten die je maakt. Afhankelijk van de te verwachten risico’s kun je de fietsverzekering kiezen die bij je past.
Fietsverzekeraars maken een onderscheid in een fietsverzekering met diefstaldekking en een fietsverzekering met aanvullende dekkingen. Bij een aanvullende fietsverzekering worden ook de kosten voor bijvoorbeeld pechhulp en juridische hulp vergoed.
Ook is het bij enkele verzekeringsmaatschappijen mogelijk een leenfiets te ontvangen bij een schadegeval of diefstal. Het eigen risico bij schade of diefstal is relatief laag. De hoogte hiervan verschilt óók per verzekeraar. Je hebt al een fietsverzekering met een eigen risico vanaf € 0,-.
Bij een aantal fietsverzekeraars is het mogelijk collectieve korting op een fietsverzekering te ontvangen via je werkgever. Dit is een mogelijkheid wanneer je werkgever zich heeft aangesloten bij Nationale Fiets Projecten. Bekijk op de website van de verzekeringsmaatschappij of een korting via je werkgever mogelijk is.
Wist je dat de bijtellingsregels voor het privégebruik van een zakelijke fiets worden vereenvoudigd? Daardoor wordt het vanaf 2020 een stuk aantrekkelijker om een e-bike of speed pedelec van de zaak te gebruiken.