publicatiedatum: 20-1-2022

Het Groene Werken

5 praktische tips om als werkgever actief bij te dragen aan CO2-reductie

Auteur Sjees Gangmakers

Klimaatverandering, een thema waar we niet omheen kunnen anno 2022. Als werkgever krijg je te maken met de gevolgen van het Klimaatakkoord via de normstellende regeling. Lang en ingewikkeld verhaal kort: je zult als werkgever moeten aantonen dat je actief bijdraagt aan CO2-reductie. Doe je dat niet dan krijg je een fikse boete. Door vaker de fiets te pakken naar het werk kun je dus heel wat CO2 besparen en jouw impact op het klimaat verkleinen. Er valt nog veel winst te behalen want in Nederland neemt nog steeds de meerderheid de auto naar het werk. 

Wat kan jij doen als werkgever? We geven je 5 praktische tips om je medewerkers in het zadel te krijgen waardoor jij je impact op het klimaat verkleint.

 

1. Vervang parkeerplaatsen voor groen

Durf je het aan? Parkeerplaatsen vervangen door bloemperken en planten? Wist je dat een parkeerplaats 700 euro per jaar kost? En dat je in plaats van 1 auto van één medewerker op dezelfde oppervlakte 10 fietsen kan parkeren. Daarnaast draag je, met elke vierkante meter grijs die wordt vervangen door groen, bij aan betere afvoer van regenwater en meer biodiversiteit. 

 

Fiets in het groen

TIP:

Als je dit doet maak het zichtbaar. Dit kan bijvoorbeeld met aantrekkelijke signing die informatie geeft over je groene winst.

 

2. Ondersteun overstappen naar een e-bike

Ja, je kan ook je fossiele wagenpark vervangen door elektrische auto's. Maar het aanschaffen van een elektrische auto is lang niet voor iedereen haalbaar. Betaalbare tweedehands auto's zijn schaars en subsidiemogelijkheden nemen af. En het kost altijd meer dan het overstappen naar een e-bike. Promoot dus waar mogelijk het gebruik van een e-bike of speed pedelec. 

 

Sjees ebikepool

TIP:

Bied probeerpools aan, tref een aantrekkelijke lease- of aanschafregeling en pas je arbeidsvoorwaarden (als dat nodig is) aan.

Meer over fiscale regelingen

Meer over e-bike pools

 

3. Bereken het financiële voordeel 

Klimaatvriendelijke oplossingen zijn vaak duurder dan de klimaatonvriendelijke optie. Denk aan de elektrische auto versus de benzineauto, biologische groente versus massa-geproduceerd eten of duurzame kleding versus fast fashion. De fiets is een uitzondering: een fiets is eigenlijk altijd goedkoper dan welke auto ook, voor zowel werkgever als werknemer.

 

geldbesparing

TIP:

Reken je medewerkers deze besparing eens voor. En weeg vervolgens af of je deze besparing wilt inzetten voor andere zaken die bijdragen aan je klimaatdoelstellingen zoals bijvoorbeeld een daktuin. Of bied je medewerkers tuingereedschap of een bon van een tuincentrum of hovenier aan. De vlieger ‘We hebben geen geld voor de fiets’ gaat dus eigenlijk niet op: help meer mensen op de fiets en je spaart op langere termijn en met een wat bredere blik bekeken, geld uit.

 

4. Creëer een fietsklimaat

Als de directie de luxe wagens pal voor de deur parkeert en de fietsenstalling staat ergens achterop het parkeerterrein, bedenk dan welk signaal je afgeeft. En is het ok als een fietser wat later aanschuift in een vergadering omdat hij zich even moest omkleden of wordt er een opmerking over gemaakt? En hoeveel van je cultuurbepalende sleutelfiguren stappen zelf ook op de fiets en durven zich met verwaaide haren te vertonen?

 

fietsenstalling

TIP:

Cultuur creëer je samen, maar je kunt wel het initiatief nemen om een aantrekkelijk fietsklimaat te bieden door de fietsers bijvoorbeeld te vragen wat zij denken dat beter kan. En daar uiteraard ook wat mee te doen!

 

5. Ontkracht smoesjes

En als je het dan hebt over klimaat en de fiets, dan is een veelgehoord argument om niet te fietsen: ‘Ja, maar het regent altijd als ik fiets!’ Dat is dus niet waar. Verschillende instanties houden dit bij en wat blijkt: in het merendeel van de gevallen komt de fietser droog aan. Echt waar!  

 

TIP:

Komt een medewerker dan toch eens nat aan op de werkplek? Overtref dan de verwachtingen. Naast het aanbieden van kleedruimte en een douche kun je met een zachte handdoek, een föhn en een fles doucheschuim, met weinig extra kosten, een groot verschil maken. Mocht je fietsritten registeren en belonen, dan geef je deze bikkels toch wel dubbele punten, he?

 

 

Aan de slag

 

Ben je enthousiast geworden? Wij helpen je graag op weg zodat je het goede voorbeeld kan geven en je CO2-voetafdruk verkleint. Bekijk onze Sjees pakketten of stuur een mail naar info@sjeesgangmakers.nl. Wil je graag eerst meer advies? Bel dan met één van onze communitymanagers op telefoonnummer 085-0220213.

Bekijk de Sjees Pakketten

 


loading...
Een moment geduld a.u.b.