Zorg dat je medewerkers blijven fietsen

We horen het van de grootste wielerkampioenen: het is niet de kunst om aan de top te komen, maar om daar te blijven. En voor fietsstimulering geldt dat net zo. Prachtig wanneer je je medewerkers aan de gang krijgt, maar hoe hou je de vaart erin en zorg je dat je mensen niet in de bezemwagen belanden? 5 tips om te zorgen dat de klad er niet in komt.

#1 Geef het goede voorbeeld

De eenvoudigste manier om anderen op de fiets te krijgen, is door het zelf te doen en dit oprecht enthousiast uit te dragen. Dit geldt trouwens niet alleen voor het personeel 'op de werkvloer', maar juist ook voor stafafdelingen en directie. Krijg jij jouw directeur op de fiets?

#2 Regel het goed voor de niet-fiets-dagen

Geef een medewerker de zekerheid dat zijn/haar reis altijd is geregeld, ook als de fiets een keer niet de beste of meest handige optie is. Je kunt dat zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt.

Denk aan het beschikbaar stellen van deelfietsen, liefst elektrisch. Dan is er altijd een alternatief als de eigen fiets niet beschikbaar is. Ook een deelauto is ideaal. Soms moet je voor het werk nu eenmaal strak in het pak, heb je veel spullen bij je of is je afspraak te ver weg om te fietsen. Nog een tip: zorg voor algemene bedrijfs-OV-kaart.

#3 Communiceer continu

Medewerkers moeten wel weten dat fietsen van en naar het werk een prima optie is. Soms moet je ze daarbij een beetje aan de hand nemen. Heb je je voorzieningen en regelingen op orde, breng dit dan continu en positief onder de aandacht om de fietsers binnenboord te houden.

Tip: gebruik de Gangmakers Toolkit van Ons Brabant Fietst om je interne promotie van de fiets echt kracht bij te zetten. De promotiemiddelen in deze gratis toolkit kun je eenvoudig voorzien van je eigen logo.

Vergeet ook niet om de positieve resultaten en effecten aan de medewerkers terug te koppelen, zodat ze weten hoe goed zij bezig zijn. Belonen werkt nog altijd beter dan straffen.

#4 Zorg voor actie

Als jullie basissysteem draait, ga dan op zoek naar nieuwe gebruikers. Voor een verstokte automobilist is de overgang naar de fiets een hele grote. Met een e-bike proeftuin kunnen medewerkers het fietsen op een laagdrempelige manier eens proberen. Reserveer bijvoorbeeld de Sjees e-bike en laat die drie weken lang rouleren in je organisatie!

Vooral in het voorjaar zijn dit soort acties succesvol. Eventueel kun je aansluiten bij landelijke acties, zodat je niet persé zelf het wiel hoeft uit te vinden. Vier dat mensen fietsen!

#5 Denk buiten bestaande kaders

Durf jij echt out-of-the-box te gaan? Kijk dan eens in het Handboek Bike Guerilla. Ben je ooit opgehaald door een fietsbutler met een luxe tandem? Of onderweg verrast met een pitstop à la Max Verstappen? Bij aankomst op je werk ontvangen door een juichende menigte met spandoeken alsof je een Tour-etappe wint?

Gun je fietsende medewerkers zo’n moment in het spotlicht! Kost wat lef en tijd om zo’n actie voor te bereiden, maar je bent er zeker van dat hierover nog jaren wordt nagepraat.

Meer weten?

We adviseren je graag

Benieuwd wat jouw organisatie kan doen? Ons Brabant Fietst en Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) helpen je om efficiënt aan de slag te gaan met fietsstimulering. Maak gebruik van de kennis en het uitgebreide portfolio aan connecties van het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) of ga aan de gang met de Gangmakers pakketten. Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan of een aan-de-gang-gesprek. Dit kan zowel telefonisch als op locatie. Stuur een mail naar gangmakers@onsbrabantfietst.nl of bel 0800-6688666 en wij geven je advies.

0800- 6688666
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.