Een fietsenplan om armoede te verzachten en zelfredzaamheid te stimuleren

Beoordelen:
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Een fietsenplan om armoede te verzachten en zelfredzaamheid te stimuleren

Een initiatief van Quiet Community, La Poubelle en Berrie van Mier

Over de organisaties
Quiet Community is een community waar members, sponsors en supporters met elkaar verbonden worden om zo armoede te verzachten en elkaar te versterken.
Berrie van Mier is een trouwe supporter en vrijwilliger van Quiet Community en repareert dagelijks fietsen. Voor Quiet heeft hij al meer dan 50 fietsen gerepareerd waarna Quiet deze fietsen kon verdelen onder haar members.
La Poubelle is een inspirerend bedrijf met maatschappelijke doelstellingen. Deze kringloopwinkel heeft op dit moment heel veel fietsten staan waar niets mee wordt gedaan. Gezien de voorraad is het geen probleem als een deel van die fietsen aan Quiet worden geleverd.

Het plan
Een belangrijk middel van Quiet Community is het digitale rekening. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeftes van onze members (members zijn mensen die in armoede leven). Ons doel is dan ook om aanbod en vraag zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten zodat er een succesvolle match tot stand kan komen.
Wij hebben gemerkt dat er heel veel vraag is naar fietsen onder de doelgroep. Vaak is de fiets het enige vervoermiddel dat members nog hebben én kunnen betalen. 
Het fietsenplan bestaat uit verschillende onderdelen met als doel zoveel mogelijk members voorzien van een fiets, maar we willen daarnaast ook de zelfredzaamheid verhogen.

Onderdeel 1: armoedeverzachting door verdelen van fietsen
Berrie gaat de fietsen van La Poubelle opknappen waarna Quiet deze fietsen kan verdelen onder haar members. 

Onderdeel 2: armoedeverzachting door herverdeling van fietsen
Members van Quiet kunnen oude fietsen waar kinderen of volwassenen niet meer op kunnen fietsen omruilen voor een andere, passende fiets. Deze fietsen kunnen worden ingeleverd bij Berrie op de werkplaats van La Poubelle. Berrie knapt deze fietsen op en Quiet zoekt vervolgens een nieuwe bestemming voor de opgeknapte fiets. Zo wordt iedere fiets optimaal benut.

Onderdeel 3: zelfredzaamheid bevorderen door het geven van workshops
Berrie gaat workshops geven aan groepen members, bijvoorbeel een workshop bandenplakken. Een band plakken kost tegenwoordig al gauw €20, omdat de meeste fietsenmakers geen banden meer plakken. Het is veel goedkoper en makkelijker om zélf je band te plakken. Iedereen die een fiets komt ophalen krijgt deze cursus. Na de workshop krijgen de members ook nog een gratis bandenplaksetje. Zo reiken we de mensen alle tools aan om in vervolg zelf hun band te plakken. 

Onderdeel 4: continuering van het project
Berrie gaat in eerste instantie 1 of 2 members opleiden om ook fietsen te repareren. Zij zullen een dagdeel met hem meelopen op de werkplaats. 

Onderdeel 5: extra werkzaamheden van Berrie
Naast de fietsen die Berrie bij La Poubelle gaat opknappen, gaat hij ook nog 1 dagdeel per week fietsen repareren bij hem thuis. Veel defecte fietsen staan bij members thuis, omdat zij geen geld hebben voor een reparatie. 

Wat willen we in één jaar bereiken?
- 200 members voorzien van een fiets
- minimaal 1 keer per maand een workshop bandenplakken geven
- 2 members opleiden zodat zij basisreparaties kunnen verrichten

Tot slot
Quiet Community wil graag zoveel mogelijk impact maken voor zoveel mogelijk mensen. En met de huidige aanwas van fietsen wordt dit (nog) niet bereikt. Om die reden willen wij graag gebruikmaken van de fietsen van La Poubelle. En om op te schalen hebben we meer capaciteit nodig, wat betekent dat we Berrie hiervoor willen gaan betalen. Door de samenwerking tussen deze partijen hopen we een duurzaam en langdurig project op te zetten. De financiering voor de materialen is rond, maar voor de loonkosten van Berrie zijn we nog op zoek naar financiering.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van Quiet Community.

"Armoedeverzachting is de core-business van de Quiet Community, maar met name empowerment en duurzaamheid staan centraal in dit plan."
Contact: Lisa Mulder (06-29133961)