Dr. Jofels en de ingenieuze (fiets) indicatoren

Beoordelen:
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Dr. Jofels en de ingenieuze (fiets) indicatoren

Oproep om beschikbare Brabantse fietsdata te delen.

Op vrijdag 23 februari jl. hebben het CROW/fietsberaad en Fietsberaad België gezamenlijk het open data platform fiets gepresenteerd. Een mooi initiatief waarbij overheden de mogelijkheid hebben gekregen om op een eenvoudige manier om bestaande fietsdata als open data beschikbaar te stellen. Dit biedt onder andere nieuwe mogelijkheden om deze data te gebruiken in onderzoeken.

Dr. Jofels was bij de presentatie aanwezig en heeft direct ook een aantal interessante ideeën mogen presenteren voor de verbetering van het fietsbeleid op basis van de beschikbare open data. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het fietsgebruik in de regio, wil Dr. Jofels alle wegbeheerders in Brabant vragen om, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben, hun fietsdata ter beschikking te stellen. Dat kunnen telgegevens zijn uit lustellingen maar ook bijvoorbeeld uit verkeersregelinstallaties.

Daarnaast is Dr. Jofels op zoek naar mensen die hem kunnen helpen met slimme ideeën als het gaat om het meten van fietsgedrag. De beschikbaarheid van data maakt het mogelijk het fietsgedrag op een andere manier te monitoren. Waar veel wordt gedacht in fietsafstand is misschien de reistijd wel een betere indicator. Zo kan door de beschikbaarheid van de gemeten fietssnelheden eenvoudig worden bepaald hoeveel mensen binnen een kwartiertje fietsen van het centraal station of de binnenstad wonen, maar ook wat het verschil is tussen de fietsreistijden met en zonder vertraging.

Heeft u een goed idee en/of vindt u het leuk om Dr. Jofels te helpen? Neem dan contact op. Kruijf.j@nhtv.nl

"Dr. Jofels is op zoek naar mensen die hem kunnen helpen met slimme ideeën als het gaat om het meten van fietsgedrag."
Contact: Joost de Kruijf (0611753690)