Innovatie Cyclespex NHTV opnieuw in Europese prijzen

De Virtual Reality fietssimulator (Cyclespex), ontwikkeld door NHTV Breda, is finalist geworden bij de World Smart City Awards 2017 in Barcelona. De fietssimulator werd geprezen om de innovatieve onderzoeksmethode en om het feit dat de burger zelf centraal staat. Eerder dit jaar was Cyclespex ook al één van de winnaars van de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’ in Straatsburg. Hiermee staat de innovatie fietssimulator definitief op de internationale kaart.

Wat is Cyclespex?
De fietssimulator (Cyclespex - Cycle and SPatial context EXperience simulator), werkt door middel van Virtual Reality waarbij variaties in verschillende omgevingen worden gesimuleerd en de fietsbeleving wordt gemeten. Het eerste model van de fietssimulator is in 2015 geïntroduceerd en de afgelopen periode verder doorontwikkeld, waarbij in samenwerking met de Universiteit Utrecht de meetmethodiek is geoptimaliseerd. In 2017 werd de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staan. De uitkomsten uit dit project worden direct gebruik in het fietsmobiliteitsbeleid van de provincie Noord-Brabant en haar regionale partners.

Finalist World Smart City Awards
Cyclespex was 1 van de 309 inzendingen uit 58 landen voor de World Smart City Awards, waar dé duurzame innovaties op het gebied van stadsontwikkeling worden beloond. De fietssimulator van NHTV was de enige genomineerde finalist vanuit een onderwijsinstelling. “Erg bijzonder om mee te maken. We stonden daar op het podium  tussen de projecten van miljarden euro's vanuit steden als Dubai en bedrijven als SEAT. Dan voel je je toch wel enorm trots dat we dit in zo’n korte tijd met een beperkt budget bereikt hebben, “ vertelt Joost de Kruijf van het Lectoraat Urban Intelligence.

De jury prees de simulator om de innovatieve onderzoeksmethode waarbij een koppeling wordt gemaakt met Virtual reality en waarbij de burger centraal staat. Belangrijk is dat zo de beleving en de ervaring van de fietsgebruiker zelf voorop staat.

Dat de fietssimulator een groot succes is, blijkt uit de nationale en internationale interesse die wordt getoond. Lees meer over de verschillende projecten rondom Cyclespex.