'Fontys B-Riders en E-Bikers ervaren voordelen van fietsen'

Hoe leid je de mobiliteit van zo’n 4.700  Fontys-medewerkers en 44.000 hogeschool-studenten, verspreid over verschillende locaties, duurzaam in goede banen? Een gesprek met Agnes Otten, coördinator duurzaamheid & mobiliteit voor 28 Fontys Instituten en 7 Diensten met als hoofdvestigingen Tilburg, Eindhoven en Venlo en kleinere vestigingen in het zuiden van het land, vanaf Utrecht tot aan Sittard.

Fontys is B-Riders Company
Otten is overigens niet de enige die ‘uit ervaring’ positief spreekt over fietsen naar je werk- of studielocatie. 145, voorheen autorijdende, Fontys-medewerkers doen sinds juni mee met een B-Riderspilot, hét Brabants fietsstimuleringsprogramma dat automobilisten geldelijk beloont voor een overstap van de auto op de fiets tijdens de spitsen. B-Riders is hét fietsstimuleringsprogramma dat bij Fontys loopt van juni tot december en tussentijds wordt geëvalueerd: wordt er echt gefietst, wat levert het de medewerkers en Fontys op? En kan het uitgroeien tot een arbeidsvoorwaardelijke regeling? De ervaring zal het leren, geldt in dit geval letterlijk.

Eerste reacties
Daarnaast houdt Fontys op campus Rachelsmolen gedurende 8 weken een e-bike probeeractie. Uit de eerste interviews met enkele proefrijders tekent Otten nu al de volgende reacties op: ‘Autorijden is eigenlijk een gewoonte, terwijl de reistijd op de e-fiets nagenoeg gelijk is’, ‘Ik kan de tweede auto eigenlijk wel van de hand doen’, ‘Er is nu altijd een parkeerplaats’, ‘Ik ervaar minder stress en krijg veel meer beweging’. 

Lees het hele artikel hier.