Hoogtepunten van 2021

De coronamaatregelen speelden in 2021 nog steeds een grote rol en raakten wederom het programma van Ons Brabant Fietst. Een groot deel van de werkgevers schoof fietsstimulering ook in 2021 nog voor zich uit. Waar de recreatieve fietsritten tijdens Covid-19 stegen, waren er net als in 2020 door het thuiswerkadvies minder woon-werk ritten. Een aantal werkgevers ging wel actief aan de slag met fietsstimulering en zij treden inmiddels op als trotse ambassadeur. De positieve signalen zijn dat het animo om in te zetten op fietsstimulering bij werkgevers er is! 

Toch organiseerden we in 2021 een hoop mooie activiteiten. Zo werd de snelfietsroute F261 feestelijk geopend en ontwikkelden we een campagne die toepasbaar is voor alle nieuw te openen snelfietsroutes in Brabant. In de regio Zuidoost-Brabant, de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk vonden Sjees e-bike probeeracties plaats. Ook brachten we de nodige fiets- en lifestyle-inspiratie weer naar de Brabander in de vorm van Sjees Magazines, winacties, (drone-)video’s en artikelen in nieuws en media. Met video en foto's blikken we terug op de hoogtepunten van 2021.

1. Snelfietsroute F261

Feestelijke opening met fietskaravaan

De snelfietsroute F261 Tilburg-Loon op Zand-Waalwijk is sinds in mei 2021 klaar voor gebruik. Nu nog gebruikers! Ons Brabant Fietst is in opdracht van de gemeenten en provincie Noord-Brabant in 2021 gestart met de ontwikkeling van een fietsstimuleringscampagne, met als doel bekendheid voor de F261 en toename (alledaagse) fietsgebruik op de route. De primaire doelgroep is de forens (nog niet fietser) en alledaagse fietser. Immers: De F261 is een fietspad voor iedereen! De campagne F261 dient als blauwdruk voor overige F-routes in Brabant.

In juli werd de snelfietsroute feestelijk geopend door middel van een fietskaravaan:

Content toolkit met interactieve video

In het najaar hebben we de verschillende partners voorzien van een content toolkit met een interactieve video en verschillende inspirationele teksten en beelden. In 2022 wordt de fietsstimuleringscampagne verder uitgerold door middel van verschillende activaties.

 

Fiets vanachter je laptop alvast een stukje mee over de F261 in deze video:

2. Twee online Sjees Magazines

In mei 2021 brachten we het allereerste online Sjees Magazine uit. Vanwege het grote succes volgde er hetzelfde jaar in november nog één. Inmiddels hebben we in totaal 1.360 (gratis) abonnees voor het online Sjees Magazine, waarvan er 610 uit de laatste twee edities zijn gekomen. De laatste twee winacties leverden 1.378 deelnemers op.

Voor overheidsinstanties en bedrijven biedt Ons Brabant Fietst de mogelijkheid om het online magazine te laten personaliseren. Op deze manier wordt de boodschap van Sjees verder verspreid en inspireren we samen Brabantse inwoners en werknemers vaker de fiets te pakken. 

Dit jaar zijn er 7 lokale varianten van het online Sjees Magazine verschenen: 's-HertogenboschTilburgBredaHelmondEindhovenLoon op ZandWaalwijk. Daarnaast heeft Habufa Meubelen in Hapert een gepersonaliseerd online Sjees Magazine ontvangen.

3. Sjees E-bike Probeeracties

De Sjees E-bike Probeeractie voor inwoners is een publiek-private samenwerking, waarbij de markt en de overheid zich inzetten voor meer Brabanders op de fiets. In 2021 liep de Sjees E-bike Probeeractie in Zuidoost-Brabant uit 2020 door t/m juni 2021. Daarnaast zijn er nog twee Sjees E-bike Probeeracties opgezet: in de gemeente Loon op Zand van april t/m november en in de gemeente Waalwijk van september t/m december. 

In totaal zijn er 535 probeerweken geweest en zijn de acties in verschillende regionale (Brabants Dagblad) en lokale media (o.a. Langstraat Nieuws) onder de aandacht gebracht. In onderstaande factsheet lees je de resultaten van de e-bike probeeractie in de regio Zuidoost-Brabant. 

Sjees E-bike Probeeractie Zuidoost Brabant

4. Sjees Pitstop

Sjees Pitstop

 

De Sjees Pitstop is een fietsstimuleringsactiviteit waarbij de fiets van een bezoeker wordt gecheckt op onderhoud en veiligheid door een mobiele fietsenmaker.

In de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we drie Sjees Pitstops georganiseerd welke zeer enthousiast zijn ontvangen door de bezoekers. In Den Bosch en Nuland werden 110 fietsen gecheckt.

5. Start Sjees Pakketten

Met de Sjees Gangmakers campagne stimuleren we samen met partner BMN werkgevers om aan de gang te gaan met fietsstimulering in hun organisatie. Fietsende medewerkers leveren veel op: minder ziekteverzuim, CO2-reductie, kostenbesparing, blije en betrokken medewerkers en een betere bereikbaarheid. Dit jaar zijn we gestart met de Sjees Pakketten. Met deze pakketten inspireren én activeren we medewerkers om vaker de fiets te pakken.

De eerste werkgevers zoals Possehl aannemingsmaatschappij en Habufa zijn in 2021 gestart met de Sjees Pakketten. Ook zijn de eerste gemeenten aangehaakt namelijk Bergen op Zoom, Roosendaal en Moerdijk. Ondertussen voeren we continu gesprekken met nieuwe werkgevers om in 2022 aan te sluiten. We zien dat de pakketten een mooie aanleiding zijn om het gesprek over fietsstimulering aan te gaan, en dat dit ook werkgevers in beweging zet. Kortom, we hebben een mooie basis om in 2022, als we weer meer gaan reizen naar het werk, werkgevers te helpen in het stimuleren van fietsen.

 

 

Naar de Sjees Pakketten

 

Bekijk de kickoff van de Sjees Gangmakers fietsstimuleringscampagne bij Habufa:

6. Sjees Inspiratiesessies - webinars met BMN

In samenwerking met Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) organiseerde Ons Brabant Fietst twee online inspiratiesessies voor Brabantse werkgevers, over Sjees Pakketten voor 12 maanden fietspromotie en fietsapps. In totaal deden er 101 organisaties live en on demand mee.

 

Bekijk de online inspiratiesessies

7. Sjees Gangmakers inspiratie

Naast de Sjees Pakketten verstuurden we dit jaar twee nieuwsbrieven naar de 257 nieuwsbriefabonnees en creëerden we de eerste van een reeks 'videosnacks' met praktische tips rondom het thema 'Het nieuwe werken en reizen'. 

8. Drie publicaties in regionale kranten, tientallen publicaties lokaal

krantenartikelen hoogtepunten 2021

 

9. Ruim 48.000 websitebezoekers

Best bezochte webpagina's Sjees.nl

1. Snelfietsroutes
2. F58
3. F261
4. Homepage

Best bezochte webpagina's Sjeesgangmakers.nl

1. Homepage
2. Sjees Pakketten
3. De ideale forenzenfiets
4. Sjees Magazine

10. Succesvolle social campagnes

Op het Facebook- en Instagramkanaal van Ons Brabant Fietst draaiden we twee succesvolle social campagnes voor het Online Sjees Magazine. Daarnaast draaiden we een social campagne op LinkedIn, gericht op werkgevers. Dit resulteerde in totaal in 697.157 weergaven en 196.015 bereikte personen.

Online Sjees Magazine #2
Looptijd 2 weken
5 advertenties rondom B5-steden
313.533 weergaven
71.810 unieke personen bereikt

Online Sjees Magazine #3
Looptijd 3 weken
5 advertenties rondom B5-steden
338.623 weergaven
98.088 unieke personen bereikt

Sjees Pakketten
Looptijd 2 weken
Doelgroep: bedrijven in Brabant
45.001 weergaven
24.224 unieke personen bereikt

 

Doorkijkje naar 2022

Samen met de provincie Noord-Brabant, regio's, gemeenten, fietsaanbieders en partners zoals het Brabant Mobiliteitsnetwerk werken we aan een het gemeenschappelijke doel: meer Brabanders (vaker) op de fiets. Ons Brabant Fietst zet hier onder andere de publiekscampagne Sjees en de werkgeverscampagne Sjees Gangmakers voor in. Hiermee spreken we vooral de (nog) niet fietser aan. De focus van deze campagnes ligt op het stimuleren van woon-werk ritten en korte ritten rondom huis. In 2022 rollen we de campagnes verder uit in Brabant. 

Meer informatie

Bekijk ook onze uitgebreide factsheets:

2021

2020

Wil je als regio, gemeente, werkgever of fietsaanbieder ook samen met ons de fiets op de kaart zetten in Brabant? Neem dan contact met ons op. 

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.