12 hoogtepunten van 2019

We zijn bijzonder trots op wat we in 2019 samen met onze partners gerealiseerd hebben. Het was een vliegende start voor Ons Brabant Fietst, met een fraaie campagne en de lancering van Sjees Gangmakers, gericht op de specifieke doelgroep forenzen. Met video en foto's blikken we terug op de 12 hoogtepunten van 2019. 

1. De start van Sjees en Sjees Gangmakers

Ons Brabant Fietst startte in 2019 twee marketingcampagnes: Sjees (voor consumenten) en Sjees Gangmakers (voor werkgevers). Met het duidelijke doel om meer Brabanders op de fiets te krijgen. Samen met Brabant Mobiliteitsnetwerk gingen we aan de slag met Sjees Gangmakers: Brabantse werkgevers op weg helpen om fietsen te stimuleren onder hun medewerkers. Op 20 mei 2019 lanceerden we Sjees Gangmakers officieel tijdens ons inspiratie-event bij de Efteling, met onder andere staatssecretaris Stientje van Veldhoven als gast. De Efteling sloot zich aan als eerste Gangmaker. Lees ook het artikel in Brabants Dagblad.

2. Ontwikkeling campagnemiddelen en tools voor werkgevers

Samen met 12 partners ontwikkelden we speciaal voor werkgevers diverse campagnemiddelen en tools op het gebied van fietsstimulering:

  • Toolkit met kant-en-klare (digitale) banners en posters, die je eenvoudig kunt voorzien van je eigen logo, om de fiets te promoten in de eigen organisatie.
  • Werkgeversbrochure voor de Brabantse steden, met een stappenplan om medewerkers te stimuleren op de fiets te stappen.
  • Sjees fietsen om medewerkers een testritje te laten maken op een e-bike. Mede mogelijk gemaakt door Gazelle Experience Centre in Waalwijk. 
  • E-bike pool om medewerkers het gemak van de elektrische fiets te laten ervaren. Voor werkgevers rond de A2 wordt door Programma A2 Deil-Vught zelfs een tijdelijke korting aangeboden! Lees ook het artikel in Brabants Dagblad.

3. Uitgave Sjees Magazine #4

Speciaal voor forenzen maakten we samen met de 5 grootste Brabantse steden #4 van het Sjees Magazine. In totaal verspreidden we 6000 magazines op 800 locaties: 350 bedrijven, alle Brabantse gemeenten en 400 strategische locaties in de binnensteden van de B5 gemeenten. De magazines liggen op de leestafels van deze locaties. In het voorjaar van dit jaar brengen we Sjees Magazine #5 uit, een editie over alledaags fietsen.

4. Paper: "Campagne Sjees Gangmakers verleidt werkgevers tot actie"

Samen met Brabant Mobiliteitsnetwerk schreven we een paper over de werkgeversaanpak en de Sjees Gangmakers campagne: "Campagne Sjees Gangmakers verleidt werkgevers tot actie". Door de vakjury van het Nationaal Verkeerskundecongres 2019 werd het paper opgepakt en geselecteerd.

5. Landelijke exposure op BNR nieuwsradio

De file voorbij sjezen op een e-bike: steeds meer forenzen kiezen hiervoor. In twee jaar tijd is het aantal met ruim 60 procent toegenomen, volgens cijfers van het CBS. BNR Nieuwsradio vroeg Brabander Marcel van den Elzen, die op een speedpedelec naar het werk fietst, naar zijn ervaringen. In de radioreportage komt ook onze collega en fietsregisseur Jolanda Smit van Brabant Mobiliteitsnetwerk aan het woord. Zij helpt bedrijven om hun medewerkers zover te krijgen dat ze naar het werk gaan op een (e)bike. Haar gouden tip: "Zorg dat je mensen het kunnen uitproberen! Laat ze maar gewoon eens een week zo'n fiets meenemen. Dan zegt meestal een vijfde of een kwart: hé, maar dat is handig, die fiets!" Luister het fragment hier.

 

BNR

6. Eerste roadshow op de High Tech Campus

Op de High Tech Campus in Eindhoven organiseerden we een eerste roadshow voor consumenten. Deze roadshow kan worden aangevraagd door bedrijven, voor bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of een personeelsdag. Een medewerker van het Sjees-campagneteam geeft tips over fietsen naar het werk en uiteraard kunnen medewerkers testritjes maken op de Sjees-fietsen. De eerste aanvragen voor 2020 zijn inmiddels binnen!

7. Lancering Snelfietsroutesbrabant.nl

De komende jaren wordt (door)gebouwd aan snelfietsroutes in Brabant: snelfietsroutes brengen je gemakkelijk en snel op je bestemming. Van de ene Brabantse stad naar de andere, of naar werk, school, sportclub of supermarkt. Brabant heeft het doel om complete routes van A naar B aan te leggen en zo verbindingen op grote afstand te maken. In ieder geval tussen de vijf grote Brabantse steden, maar ook tussen de middelgrote steden en de dorpen. Tijdens het snelfietsroute-overleg in november presenteerden we in samenwerking met de provincie de website Snelfietsroutesbrabant.nl, met overkoepelende informatie voor werkgevers en consumenten over 6 snelfietsroutes in Brabant. In 2019 scoorde de webpagina over snelfietsroutes op onsbrabantfietst.nl zelfs de meeste bezoekers!

8. Nieuwe websites

Ter ondersteuning van de twee Sjees campagnes, lanceerden we twee extra websites: www.sjees.nl en www.sjeesgangmakers.nl. De reeds bestaande website www.onsbrabantfietst.nl blijft bestaan als corporate website voor onze partners.

9. Inspiratiesessies ‘Leasefiets van de zaak’ voor werkgevers 

Met een roadshow voor werkgevers sjeesden we 733,5 km 100% elektrisch door Brabant en deden we 6 steden aan: Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Waalwijk, Breda en Helmond. Deze Roadshow stond in het teken van inspiratiesessies over de Leasefiets van de Zaak. Een fiets leasen via het werk is dankzij de nieuwe leasefietsregeling simpeler dan ooit. Tijdens de inspiratiesessies informeerden we - samen met partners Brabant Mobiliteitsnetwerk, Van den Udenhout Groep, Lease a Bike en Gazelle - 120 werkgevers over deze nieuwe regeling en andere mogelijkheden om hun werknemers op de fiets te krijgen. 

10. Opgenomen in landelijke campagne Kies de Fiets

Sjees Gangmakers is als regionale campagne opgenomen in de landelijke campagne Kies de Fiets. Bedrijven kunnen zich via Kies de Fiets aanmelden voor de Fietsmissie 2020: 10% meer fietsers naar het werk! Brabantse bedrijven komen dan terecht bij Sjees Gangmakers.

11. 85 lokale projecten op Sjees.nl

In 2019 werden 85 Brabantse fietsevents, nieuwsberichten en projecten gedeeld via Sjees.nl. Jouw event, nieuwsbericht of project in 2020 ook delen met Sjees? Wij ontvangen je bijdrage graag en zorgen voor verspreiding via onze social media kanalen. Hiermee bereikten we ruim 300.000 views.  

12. La Vuelta 2020

In 2020 start de 75e editie van de Ronde van Spanje in Nederland. Drie dagen lang koersen de renners door het Utrechtse en Brabantse landschap. In samenwerking met BrabantSport, Decathlon, kledingleveranciers en andere publieke partners organiseren we voor scholieren een grote ontwerpactie voor hét Brabantse wielershirt geïnspireerd door La Vuelta. In 2019 troffen we hiervoor de voorbereidingen, de actie start binnenkort!

Factsheets

Bekijk ook de factsheets over Ons Brabant Fietst en Sjees en het bedrijfsleven.

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.