Fan van Jasper

Beste Nederlander in de Ster ZLM Toer

Ik geef het toe: ik ben fan van Jasper de Laat! Wie is dat nu weer, denken veel wielerfans nu waarschijnlijk. Laat mij u een handje helpen.

Deze 23-jarige coureur uit Moergestel eindigde afgelopen week als tiende in de loodzware Ardennen-etappe en als tiende in het eindklassement van de Ster ZLM Toer. Daarmee was hij meteen ook de eerste Nederlander in de eindstand. Dan ben je dus geen pannenkoek!

Het mooie van Jasper de Laat is dat hij dit jaar voor het eerst pas op hoog niveau rijdt. De afgelopen seizoenen reed hij vooral criteriums en gaf hij voorrang aan zijn studie. Maar elk jaar zit er een stijgende lijn in zijn prestaties en de rek lijkt er nog lang niet uit.

Nadat hij vorig seizoen als tweede eindigde in de Omloop der Kempen werd hij door Adrie van Houwelingen opgepikt en kon hij een contract tekenen bij Metec. Dit seizoen begon hij met een derde plek in de 2.1 etappekoers Volta ao Alentejo in Portugal, achter ervaren rotten als Rinaldo Nocentini en Carlos Barbero. Daarna volgden korte uitslagen in ritten in onder meer de Flèche du Sud en Ronde van Normandië.

De Laat ging ook een tijd aan kop in het Wattmeister klassement van de Topcompetitie en is nog altijd in de race voor een stagecontract bij Katusha-Alpecin. Zijn trainingsmaatje Sam Oomen is inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen bij Team Sunweb.

Het moet vreemd lopen als Jasper de Laat volgend seizoen niet de overstap naar een mooie profploeg. Als ik ploegleider was, dan zou ik zeker eens om tafel gaan met deze sympathieke jonge coureur uit Moergestel.