70ste editie Omloop der Kempen in Veldhoven

Beoordelen:
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

70ste editie Omloop der Kempen in Veldhoven

Veldhoven - In het Pinksterweekeinde barst in Veldhoven-Dorp weer een echt wielerspektakel los. Op zaterdag 19 mei en zondag 20 mei staat dan voor de 70e keer de Simac Omloop der Kempen op het programma.

De Simac Omloop der Kempen is de op één na oudste wielerklassieker van Nederland met start en finish in de Dorpstraat in Veldhoven. De Omloop, ook wel ‘Kempens Mooiste’ genoemd, maakt deel uit van het Veldhovens Wielerweekend met een toertocht en tal van wielerwedstrijden in het Pinksterweekeinde op zaterdag en zondag.

Bekende oud-winnaars
De Omloop kent een rijke historie met bekende oud-winnaars als Tour de France etappewinnaar Lars Boom en winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix Nikki Terpstra. Ook waren er in het verleden van de Omloop der Kempen podiumplekken voor wielercoryfeeën als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk en Laurens ten Dam.

Zaterdagprogramma
Het programma van het Veldhovens Wielerweekend start op zaterdagmiddag 19 mei al om 13.45 uur en gaat dit jaar door tot ongeveer 21.00 uur. Aan de start komen onder andere minder-validen, de Fun-klasse, Nieuwelingen, Junioren en Amateurs. Aansluitend is er ook nog een heuse primeur in Veldhoven met de Pinksterparty op het plein De Plaatse nabij de Dorpstraat met de populaire DJ Jordy Graat (aanvang 20.00 uur en gratis entree).

Zondagprogramma
Op zondag is het dan tijd voor nog meer wielerspektakel. De mannenwedstrijd die deel uitmaakt van de nationale Topcompetitie start op zondagmiddag (eerste Pinksterdag) om exact 12.00 uur in Veldhoven-Dorp en de coureurs worden rond 16.15 uur aan de finish in de Dorpstraat verwacht.

Vrouwenkoers
Als de mannen bezig zijn aan hun ruim 186 km koers door de mooie Kempen, rijden de vrouwen hun rondjes op het plaatselijke parkoers in Veldhoven-Dorp. Want naast de mannenwedstrijd wordt ook al voor de 22e maal de GP Groenen Groep voor vrouwen georganiseerd.

Dit jaar staat deze koers op de internationale kalender en dat zien we door inschrijvingen van rensters uit onder meer Japan, Zuid-Afrika, Australië, Scandinavië, maar natuurlijk ook regionale wielertalenten uit Eindhoven, Geldrop en Eersel.

Ook deze vrouwenkoers heeft een erelijst om van te smullen. Zo zagen we in het verleden Marianne Vos al tweemaal als winnares met de bloemen zwaaien en nog iets verder in de historie kwam Leontien van Moorsel zelfs vier maal als snelste over de finishlijn in Veldhoven. Ook huidig Wereldkampioen Chantal Blaak beklom al eens het erepodium aan de Dorpstraat.

Het internationale vrouwenpeloton gaat zondag 20 mei om 13.30 uur van start over een wedstrijd van 60 kilometer. Finish staat gepland rond de klok van 15.00 uur.

Omloop der Kempen Toertocht
De eerste Pinksterdag begint overigens al vroeg met de start van de 11e editie van de Simac Omloop der Kempen Toertocht. Iedereen die eens een leuke ronde wil fietsen door de Kempen kan deelnemen aan de route over 65 kilometer. Voor de echte sportieve wielrenners zijn er ook afstanden van 110 en 165 km uitgezet. Inschrijven en meer informatie over de toertocht is hier te vinden.

Als alle toerfietsers vertrokken zijn, is het eerst tijd voor de Nieuwelingen meisjes. Deze jongedames vertrekken om 13.15 uur voor hun wedstrijd over 35 kilometer.

Drie jarige organisatoren
Kortom, twee dagen wielerfeest in het centrum van Veldhoven georganiseerd door drietal jarige organisatoren. De Simac Omloop der Kempen viert namelijk haar 70e editie, ook TWC Tempo uit Veldhoven viert haar 70e verjaardag en mede-organisator van de toertocht, TWC Brabantia, is inmiddels 60 jaar actief. In totaal dus 200 jaar wielerervaring, dat is absoluut een feestje waard…

Tweedaags wielerfeest in het centrum van Veldhoven, dit mag je niet missen.
Contact: Hans Louwers (06-51988074)