Tourstart in Brabant?

Dit jaar is het op de kop af 20 jaar geleden dat de Tour de France van start ging in ‘s-Hertogenbosch. Zou het niet mooi zijn als de Tour in de komende jaren nog eens van start gaat in onze schitterende provincie?

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden dat de Zwitserse Nederlander  Alex Zülle in de proloog in een kletsnat ‘s-Hertogenbosch naar het geel snelde. De Brabanthallen vormde het kloppend hart van de Tourstart.

Een dag later trok de Tourkaravaan door het Brabantse land tijdens de etappe Den Bosch - Den Bosch. Langs de hele route stond het publiek rijendik aan de kant van de weg. Hele dorpen liepen leeg om een glimp op te vangen van de reclamekaravaan, renners en ploegleiderswagens.

De Fransman Moncassin spurtte aan het eind van de etappe verrassend naar de winst voor een stevig balende Jeroen Blijlevens.

De Tourstart zorgde voor honderdduizenden belangstellenden langs de weg en in de stad en zette ‘Bois-Le-Duc’ internationaal nog maar eens op de kaart. Bovendien zagen miljoenen mensen de uitzending van de Touretappes op TV.

Het is de enige keer dat een grote wielerronde in Brabant is gestart. Wordt het daarom langzamerhand niet eens tijd dat er opnieuw een grote ronde vanuit Brabant vertrekt? Assen had in 2009 de start van de Vuelta, Groningen in 2013 de start van de Giro, Utrecht vorig jaar de start van de Tour de France en Apeldoorn dit jaar opnieuw de start van de Giro.

Brabant wil in de komende jaren uitgroeien tot dé fietsprovincie van Nederland. Zou het niet geweldig zijn als de Tourstart bijvoorbeeld in 2020 opnieuw in Brabant wordt gehouden? Succes verzekerd!