Toekomstige kampioenen meten krachten

NK Veldrijden voor jeugd in Eerde

De beste jeugdveldrijders van Nederland strijden op zaterdag 23 januari in Eerde tegen elkaar bij het Toelen & Partners NK veldrijden jeugd 2016. De organisatie van dit kampioenschap is in handen van Wielervereniging Schijndel.

‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, luidt een bekend spreekwoord. Alleen al om die reden is het de moeite waard om op 23 januari eens een kijkje te gaan nemen bij het NK Veldrijden voor jeugd in Eerde. Grote kans dat ook de toekomstige opvolgers van Marianne Vos, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar hier in actie komen. Van der Poel is hier het bewijs van, hij werd in 2008 bij het vorige NK in Eerde kampioen bij de jeugd.

De belangstelling is al op voorhand goed te noemen vanwege het feit dat er televisieopnames gemaakt zullen worden voor Zappsport.

Het is de vierde keer dat het NK in Eerde wordt gehouden. Eerder gebeurde dat in 1993, 2005 en 2008. In totaal zijn er maarliefst 14 rood-wit-blauwe truien te verdelen: zeven voor de jongens uit cat. 1 t/m cat. 7 en zeven voor de meisjes van 8 t/m 14 jaar. Naar verwachting komen er in Eerde ruim 350 renners en rensters uit heel Nederland aan het vertrek.

De wedstrijden worden verreden op en rondom op het terrein van Camping 't Goeie Leven aan de Vlagheide en Eerdse bossen te Eerde. Op de rand van de gemeenten Schijndel en Veghel zijn drie verschillende parkoersen uitgezet, waar alles in zit: verharde weg, los zand, bospaden en gras. De start is op Schijndels grondgebied en de finish is in Veghel. Beide gemeenten fuseren overigens op 1 januari 2017 samen met Sint Oedenrode tot Meierijstad.

Tijdens het NK rijden de jongens en meisjes met speciale rugnummers, die zijn voorzien van hun eigen naam. Dit is min of meer afgekeken van de Tour de France, iets wat al bij het NK te Eerde in 2005 voor het eerste maal bij de jeugd werd geïntroduceerd. Deze rugnummers maken het voor het publiek makkelijker om de renners en rensters te herkennen en aan te moedigen. Bovendien is het voor de jury eenvoudiger om bij de finish de uitslag op te maken. De rugnummers mogen de kinderen na afloop van de wedstrijd houden. Daarbij krijgen alle deelnemers als herinnering aan het kampioenschap.

De organisatie van het Nederlands kampioenschap is in handen van Wielervereniging Schijndel Output Professional audio, video & lighting - Rabobank - Mutsaars Bikes - Pitztal - Van Thiel Optimaal. De club is sinds vorig jaar januari, toen de KNWU de organisatie benaderde, bezig met de voorbereidingen op de titelstrijd. Door de jarenlange ervaring stond er in een mum van tijd de gehele organisatie op poten. In totaal zijn op 23 januari zo’n vijfenzestig vrijwilligers in de weer om alles zo perfect mogelijk te laten verlopen. Alle voorbereidingen zijn gedaan en de organisatie is er klaar voor. De eerste wedstrijd in Eerde start om 10.00 uur en het programma wordt rond de klok van 16.30 uur afgesloten met maken van een groepsfoto van alle nieuwe kampioenen. De permanence is gevestigd in het gebouw van Camping 't Goeie Leven aan de Vlagheide in Eerde. De toegang is gratis.

Alle informatie is te vinden op www.wvschijndel.nl/nk-2016