Sports Performance Centre

Meten is weten. Een oud gezegde dat nog altijd geldt. Ook voor sporters is het belangrijk om regelmatig te testen hoe zij er fysiek voor staan. Het volledig vernieuwde Sport Performance Centre aan de Vijfkamplaan in Eindhoven, dat onlangs officieel werd geopend, helpt sporters om op een verantwoorde manier het beste uit zichzelf te halen.

In het Sport Performance Centre bevinden zich ook twee fieldlabs, die zich voornamelijk richten op het begeleiden van wielersporters. Dit zijn het Cycling Performance Centre (CPC) en het Performance Lab.

Het CPC is een initiatief van SMC SportMáx, Stichting Sports and Technology, provincie Noord Brabant, gemeente Eindhoven en andere partners. Dit Centre wil een bijdrage leveren aan gecoördineerde kennisontwikkeling, kennisoverdracht en innovaties binnen het wielrennen. In het CPC kunnen renners een optimale positie op de fiets laten aanmeten. Hier wordt voor topsporters uitgedokterd hoe zij een optimale houding op de fiets kunnen aanmeten, zonder al te veel onnodig krachtverlies. Ook voor recreatieve sporters worden hier positiemetingen uitgevoerd. Daarbij wordt onder andere uitgezocht wat voor een renner de ideale zadelhoogte en afstand tussen zadel en stuur is.

Bij het Performance Lab ligt de nadruk op het meten van fysieke inspanningen. Hier worden niet alleen wielrenners getest, maar ook andere sporters. Testen die worden uitgevoerd zijn onder andere inspanningstesten, VO2Max-testen en Power Profile testen.

Tijdens een inspanningstest met ECG wordt gekeken hoe het hart reageert op maximale inspanning. Sporters doen bij deze test in een korte tijd een maximale inspanning gaat. De resultaten worden gebruikt om de conditie te bepalen en gericht trainingsadvies te geven. Tevens kunnen vroegtijdig eventuele hartritmestoornissen of zuurstoftekorten worden ontdekt.

Bij een VO2Max test worden met behulp van een mondkapje met sensoren de ademgassen (O2 en CO2) van sporters geanalyseerd. Daarnaast wordt er tijdens de test een hartfilm (ECG) gemaakt. Met behulp van deze test kunnen belangrijke sportfysiologische waarden als omslagpunt, hartfrequentie en maximale zuurstofopname worden bepaald.

De Power Profile Test van SportMáx is ontwikkeld in het 'Cycling Performance Centre' om de sterke en zwakke punten van een renner nauwkeurig in kaart te brengen. Aan de hand van het 'Power Profile' kan het niveau van een renner nauwkeurig worden bepaald en de training worden aangestuurd.

Naast de fieldlabs biedt het Sport Performance Centre ook onderdak aan een fitnessruimte, judo- en bokszaal, uitgebreide wellnessvoorzieningen, het Paramedisch Expertise Centrum Eindhoven en het SEG Racing Team. Daarmee is het Centre één van de grootste gezondheidscentra in Zuid-Nederland. Kijk voor meer informatie op www.smcsportmax.nl