Roze wielergeschiedenis

De Brabantse profrenner Steven Kruijswijk staat op het punt om wielergeschiedenis te schrijven. Met nog maar een paar dagen te gaan, draagt hij met comfortabele voorsprong de roze leiderstrui in de Giro d'Italia.

Nog nooit wist een Nederlander deze Italiaanse koers, die wordt verreden over drie weken, te winnen. De 28-jarige rossige renner uit de LottoNL-Jumbo ploeg straalt op de fiets zoveel zelfvertrouwen uit dat het bijna niet meer mis kan gaan.

Dat Steven Kruijswijk, die geboren werd in Nuenen en inmiddels al een aantal jaren in 's-Hertogenbosch woont, goed kon fietsen wisten de meeste insiders al langer. Hij eindigde niet voor niets al twee keer eerder in de top tien van de Giro. Ook vorig jaar behoorde hij tot de beste renners in de Giro, maar verloor hij in de eerste week veel tijd. Uiteindelijk werd hij toen zevende. Maar dat Kruijswijk op dit moment soeverein aan kop staat in de roze trui mag wel een verrassing worden genoemd. 

Bij de start van de Giro in Apeldoorn klonken vooral de namen van Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde als kanshebbers. Een enkeling hoopte op een verrassing van Tom Dumoulin. Kruijswijk vond het allemaal best en trok zich er niet teveel van aan.

Hij stippelde zijn eigen voorbereiding uit naar de start van de Giro. Al vroeg in het voorjaar deelde hij op social media een filmpje waarin hij in de regen en mist etappes van Italiaanse koers aan het verkennen was. Terwijl de meeste van zijn concurrenten meestreden in de Ardense klassiekers trok hij op hoogtestage. Een week voor de start van de Giro reed hij de Tour of Yorkshire in Groot-Brittannië om zijn benen nog eens te testen. Daarin kreeg hij de bevestiging dat het wel goed zat met zijn vorm.

En nu, op enkele dagen van het einde, rijdt hij met ruime voorsprong op zijn concurrenten in die magische roze trui. Hopelijk mag deze Brabander op zondag 29 mei als eindwinnaar van de Giro opnieuw de kussen van de Rondemissen in ontvangst nemen. Het is hem van harte gegund!