Met vlag en wimpel

In zijn eerste jaar als beroepsrenner timmert de 20-jarige Sam Oomen uit Tilburg al flink aan de weg. De renner van Giant-Alpecin, een leeftijdsgenoot van Mathieu van der Poel, wordt terecht gezien als één van de grootste wielertalenten van Nederland.

Sam Oomen leerde het fietsen bij TWC Pijnenburg in zijn woonplaats Tilburg. Bij de jeugd en nieuwelingen won hij al regelmatig zijn wedstrijdjes. Als junior werd hij vervolgens Nederlands kampioen tijdrijden, waarna hij in 2014 de overstap maakte naar het Rabobank Development Team. Vorig seizoen werd hij onder andere vierde in de Tour de l’Avenir in Franrijk en won hij de klassieker Parijs-Tours. Verder eindigde hij kort in een aantal andere zware Franse etappekoersen.

Met name bergop staat Oomen, die psychologie heeft gestudeerd, zijn mannetje. Zo werd hij dit jaar op het Franse eiland Corsica al derde in het eindklassement van het hoog aangeschreven Critérium International en ging hij onlangs tot diep in de finale mee met de besten in de loodzware Luik-Bastenaken-Luik.

Vooraf had Oomen enige schrik voor deze koers, omdat hij nog nooit zo'n zware koers van 253 kilometer had gereden. Met een 25e plek, vlak achter winnaar Wout Poels, slaagde hij met vlag en wimpel.

Hij heeft een driejarig contract bij Giant-Alpecin, waar hij onder andere ploegmaat is van Tom Dumoulin en Warren Barguil. Dat zijn de mannen voor wie hij nu nog zal moeten werken, maar Oomen kan en wil waarschijnlijk meer. Laten we hopen dat de Tilburger straks ook eens voor zijn eigen kans mag gaan en ons nog vele mooie wielermomenten gaat voorschotelen.