Helm op

Nu de lente weer is begonnen, halen steeds meer fietsliefhebbers hun racefiets weer voor de dag. Gelukkig zetten de meeste mensen tegenwoordig ook een valhelm op als ze op de racefiets stappen, maar er zijn ook nog altijd mensen die het vertikken om dit te doen.

Zelf behoorde ik ook jarenlang tot de categorie der koppigen, die vond dat het dragen van een valhelm niet nodig was. Omdat ik de meeste kilometers in mijn eentje fietste, dacht ik dat mij toch niets kon gebeuren. Wie kon mij immers wat maken?

Jarenlang ging dit goed, tot ik op een regenachtige dag in het mooie dorpje Esch op de motorkap van een auto belandde omdat een automobilist mij geen voorrang verleende. De voorruit van de auto was verbrijzeld en met mijn hoofd belandde ik op straat. De ambulance werd opgeroepen, politie kwam ter plaatse, een bezoek aan de huisartsenpost volgde. Gelukkig hield ik er enkel een klein hoofdwondje en gekneusde rib aan over, maar ik besefte me dat het lichamelijke letsel veel erger had kunnen zijn. Sinds die dag stap ik nooit meer op de fiets zonder een helm op.

Afgelopen weekeinde was ik daar weer eens blij om. Tijdens een tochtje op de ATB door de Loonse en Drunense Duinen raakte ik even van het juiste pad en reed ik recht op een boom af. Gelukkig kon ik op het laatste moment de boom nog ontwijken, maar enkele seconden later klapte ik eerst met mijn helm en daarna ook met mijn gezicht tegen de bevroren grond. Met een hoop zand in mijn mond en enkele schaafwondjes op mijn gezicht kon ik mijn weg vervolgen.

Natuurlijk is het dragen van een helm voor een fietser geen garantie dat er niks kan gebeuren, maar in het hedendaagse verkeer is het zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, het is dringend aan te raden om een helm op te zetten als u op een racefiets stapt. Dus ook voor alle koppigen: vanaf nu helm op!