Fietsinnovaties

Wie had aan het begin van deze eeuw durven te denken dat er ooit snelfietsroutes zouden worden aangelegd? Of dat Nederland massaal op de elektrische fiets zou stappen? Studenten van de TU Delft hebben onlangs zelfs de eerste 3D geprinte stalen fiets ontwikkeld. En wat te denken van het Van Gogh Fietspad in Nuenen, dat licht geeft in het donker?

Fietsen is weer helemaal hip. Toertochten, fietsclinics, wielercafés, kunstroutes, snelfietsroutes, elektrische fietsdagen: ze schieten als paddenstoelen uit de grond. De fiets biedt voor iedereen mogelijkheden: al fietsend kun je optimaal genieten van de omgeving. Dat geldt zowel voor cultuurliefhebbers, natuurliefhebbers, bourgondiërs, sportieve fietsers als voor forenzen. Fietsers kunnen zelf hun routes uitstippelen en bepalen waar ze heen willen, snel of rustig. Bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid en beter voor het milieu.

Al deze gedachten schieten door mijn hoofd als ik in het Brabants Dagblad een artikel lees met de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen, die graag zou zien dat in de Tilburgse Spoorzone een fietspad wordt aangelegd met geïntegreerde lichten die rails vormen. Op die manier wordt de verbinding gelegd met het verleden van deze locatie, waar vroeger de NS Werkplaats was gevestigd. ‘Tilburg heeft behoefte aan iets beeldbepalends. Nu de Spoorzone langzaam vorm begint te krijgen, moeten we er écht iets moois van maken’, stelt Wilthagen. Hij heeft zelfs al aan leuke straatnamen gedacht, zoals het Kedeng-Kedengfietspad. Het zou mooi zijn, zo’n Tilburgse variant op het Van Gogh Fietspad in Nuenen. (Foto: www.design-milk.com)

Trappen op de fiets moeten we nog altijd zelf doen, maar het is geweldig om al deze fietsinnovaties te zien ontstaan en verder uitgroeien. Van mij mag fietsen voor altijd hip blijven...