Eerste NK Retrokoers Valkenswaard

Vintage is hot

Retro is in! Vintage is hot! Dat heeft ook zijn invloed op het wielrennen. Steeds vaker worden er retro toertochten of retrokoersen georganiseerd. Hoog tijd dus voor een NK Retrokoers vonden ze bij TWC De Kempen in Valkenswaard.

Op zaterdag 10 september 2016 wordt daarom in Valkenswaard, op het wielerparcours van TWC De Kempen het eerste Officieus Nederlands Kampioenschap Retrokoers gehouden.

Tijdens dit kampioenschap wordt er gereden op retro-racefietsen en in retro-wielerkleding. De fietsen zijn van voor 1987, hebben géén klikpedalen, de versnellingen zijn niet verstelbaar aan het stuur maar aan het frame(of bij sommige heel oude fietsen wel aan het einde van de stuurbocht), de remkabels lopen boven het stuur langs. De kleding is een wollen koerstrui en (zwarte) broek, witte sokken en zwarte schoenen. Op zich is dat al prachtig om te zien.

Er wordt ook gereden in een retro-categorie met fietsen van vóór 1940. Zij fietsen echter niet in wedstrijdverband, maar laten een mooie demonstratie zien. Puur om het publiek te laten beleven hoe het in het verleden er aan toe ging, verschijnt deze categorie in stijl met de reservebanden verplicht om de schouders, met aluminium bidons, eveneens met fiets en kleding en worsthelm uit die tijd aan de start, en zo willen we ze zien!

Ook de start en finish worden in retro stijl aangekleed, compleet met reclameborden van toen. De jury-wagen en de juryleden zijn eveneens geheel in retro-stijl gekleed.

Op het grasveld binnen het parcours wordt op deze dag een retro-fietsbeurs gehouden, compleet met live-muziek uit de jaren ‘60-’70

Noteer daarom alvast in de agenda: het eerste officieuze NK Retrokoers in Valkenswaard op 10 september.