Blog 'ik fiets': Marga Vermue

Burgemeester Marga Vermue: fietsen verbindt

Fietsen is een grote hobby. In mijn tijd als burgemeester van Cranendonck haakte ik twee keer per week aan bij mijn fietsclub in Budel. Woensdagavond en zondagochtend. Als burgemeester heb ik een zittend beroep; dus is het voor mij belangrijk om daarnaast genoeg te bewegen. Op de fiets leer je de omgeving goed kennen, en ik vind het een leuke manier om de kilo’s in bedwang te houden. En het is ook gezellig; mede dankzij de fietsclub bleef ik op de hoogte van het wel en wee in Cranendonck.

Hoe het begon…
Veertien jaar geleden ben ik ermee begonnen; toen was ik nog wethouder in Borsele overigens. In die tijd kocht ik een racefiets en, om een stok achter de deur te hebben, schreef ik me meteen in voor de Ride for the Roses, een toertocht van 100 kilometer. Als je dat wilt fietsen, dan móét je wel trainen. Het eerste rondje dat ik fietste voelde nog wel wat bijzonder; die dunne bandjes, die schoentjes vastgeklikt aan de pedalen… Maar ik begon het al snel enorm leuk te vinden en stelde mezelf steeds hogere doelen.

Van Londen naar Parijs
Deze zomer fietste ik in vier dagen van Londen naar Parijs, 500 kilometer is dat ongeveer. Niet alleen, maar samen met een internationale groep van ongeveer 18 vrouwen, ontmoet via Facebook. Het was een heel diverse groep; met leeftijden tussen de 23 en 62, en allerlei verschillende nationaliteiten. Er was zelfs iemand bij uit Zuid-Afrika. Met fietsen als gezamenlijke passie hadden we een ontzettend leuke klik. Fietsen verbindt enorm, daarom is ook zo’n goede manier om te netwerken. Bij de Tour d’Asperges, een jaarlijks fietsevenement in Brabant voor het goede doel, heb ik allerlei leuke mensen ontmoet, onder wie ook andere bestuurders die van fietsen houden.

Bijzondere ontmoeting
Maar de allerleukste ontmoeting was toch wel die met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de oud-winnaars van de Tour de France. We hadden hen uitgenodigd voor de wielerronde Mijl van Mares, die in juli in Maarheeze werd gehouden. Er is nog een mooie foto waarop Jan Janssen net doet alsof hij heel hard moet fietsen om mij in te halen.