Blog 'ik fiets': Joost de Kruijf

De Van Gogh-fiets; een echte aandachttrekker

“Als ik aan fietsen denk, dan denk ik aan onze ‘Van Gogh-fiets’. Het is een houten fiets van het merk Sandwich-Bikes met het landschap ‘Korenveld onder onweerslucht’ van Van Gogh erop, met een strak en innovatief ontwerp. Het design is afwijkend van een normale fiets en hij is van hout. Eigenlijk is het meer een kunstwerk dan een fiets. En door het ovalen tandwielblad fietst hij lekker soepel.

Mijn collega Geert en ik ontmoetten de Van Gogh-fiets in 2015 bij de voorbereiding op de fietsconferentie Velo-City in Nantes. Daar zouden we een fiets ophalen voor onze fietssimulator: een fiets op een standaard, waar we mensen met een Virtual Realitybril op konden laten plaatsnemen om hen allerlei fietservaringen te geven. Door die bril kunnen we hen allerlei soorten omgevingen laten zien en ervaren, bijvoorbeeld de geplande snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. Als je de bril opzet, lijkt het net alsof je er echt doorheen fietst.

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat we met de Van Gogh-fiets naar de beurs zouden gaan, maar hij viel ons op bij de locatie waar we de gereserveerde fiets ophaalden. ‘Mogen we niet deze fiets gebruiken, in plaats van die andere?’, vroegen we. Daar was geen bezwaar tegen, dus zo kwam de Van Gogh-fiets bij ons op Velo-City.
De impact was enorm; het bleek een echte aandachttrekker. Honderden mensen kwamen naar onze stand om naar de fiets te kijken. We voerden enorm veel leuke gesprekken over hoe mooi onze fiets wel niet was. Na de conferentie hebben we hem direct aangeschaft. In juni wonnen we voor de fietssimulator de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’; aan dat succes heeft deze fiets bijgedragen.

Helaas is de fiets inmiddels, door de vele duizenden kilometers die erop zijn afgelegd, tegen zijn limiet aangelopen. In onze simulator wordt hij vervangen, maar we peinzen er niet over om hem weg te doen. Hij krijgt hij een mooi plekje bij ons op de NHTV. We hangen hem op aan de muur. Je kunt er dan wel niet meer op fietsen, maar het blijft een bijzonder exemplaar.”