Fietstelpalen in Zuidoost-Brabant tellen alle fietsers

Beoordelen:
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)

Fietstelpalen in Zuidoost-Brabant tellen alle fietsers

Fietspromotie én schat aan informatie

Je hebt ze misschien weleens gezien in Helmond, Deurne en Eindhoven: de fietstelpalen. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week, tellen ze alle fietsers. Graag vertellen we je er meer over.

De fietstelpalen zijn op 21 mei 2015 geplaatst in Helmond, Deurne en Eindhoven. De klok rond telt een slim systeem van glasvezelstrips alle fietsers op de betreffende fietspaden. Fietsen tellen en laten zien dat de fietser meetelt, daar gaat het om bij de fietstelpalen.

Met het logo van 'Ons Brabant Fietst' erop, is de boodschap duidelijk dat Brabanders fietsen. We proberen de telpalen op plekken te zetten waar ook de automobilist en/of de treinreiziger ziet om hoeveel fietsers het gaat.

Maar de fietstelpalen dienen niet alleen ter promotie van het fietsen. Ze leveren ook bruikbare input voor de verkeersmodellen, en samen met BikePRINT levert het een schat aan informatie op.

Innovatieve telmethode
De fietstelpalen zijn gekoppeld aan fietstellers. Er is voor gekozen om geen traditionele rubberslangen of inductielussen te gebruiken. We maken gebruik van een nieuwe innovatieve telmethode met glasvezelstrips. De teller ziet zelf of er sprake is van een fiets of van bijvoorbeeld een bromfiets.

De fietstelpalen zijn gebruiksvriendelijk: het is niet nodig om fysiek de installatie in te gaan om telgegevens op te vragen. Elke installatie is voorzien van een draadloze modem die niet enkel data doorstuurt, maar eveneens de goede werking van de installatie bewaakt en meldt. De fietsteldata zijn via een website te zien en door te geven.

Mogelijk meer telpalen in Brabant
Als het goed bevalt, dan gaan we er in de komende jaren in Brabant meer plaatsen. De fietstelpalen zijn van de betreffende gemeente en de data die de tellers opleveren, is van ons allemaal.

De fietser op de kaart, Ons Brabant Fietst!